Oops, mag het wel om in België met je drone te vliegen?

Zolang je drone verkocht wordt als speelgoed, of is het bestemd voor kinderen dan kan het gebruikt worden als dusdanig. Vliegen met een nano-drone in je tuin of binnenskamers vormen op het eerste zicht dus niet direct een probleem.

Maar wat als er een cameraatje op de drone gemonteerd zit? En wat als die camera ook rechtstreeks beelden kan doorsturen naar je zendertje?

Justitiepaleis in Brussel gefilmd door dronecamproductions
Justitiepaleis in Brussel gefilmd door dronecamproductions

Het is niet toegelaten om met drones te vliegen voor professioneel gebruik in België, maar ondanks dat dit dus bij wet verboden lijkt waren ze al eerder te zien op verschillende evenementen en ook op de Belgische televisie zien we nu regelmatig drone beelden verschijnen. Hoe zit dat dan, en waar haal je een vergunning?

Er bestaat voorlopig alleen nog maar een circulaire rondzendbrief van de overheid die onder de aandacht brengt wat de regering vindt over het gebruik van drones van meer dan 1 kg vliegmassa, alsook van kleinere drones die momenteel verkocht worden als speelgoed.  Een omzendbrief is evenwel geen wet, ze bestaat uit aanbevelingen op bestaande wetten, en is niet verbindend.

De volledige tekst van de omzendbrief kan je vinden op deze website van de overheid:

http://mobilit.belgium.be/nl/binaries/gdf01_tcm466-229990.pdf

Speelgoed- en mediaketens zoals Conrad.be verkopen nu al mini-, micro-of nano-drones met én zonder camera maar voorlopig mag je daar in België dus eigenlijk niet mee vliegen.

One thought on “Oops, mag het wel om in België met je drone te vliegen?

 1. Wat er al niet gezeverd is over drones,wel of nietreglementair.
  Wanneer iemand mij aanspreekt over drones ,linken ze deze steeds aan het filmen ermee.Wat niet het geval is.
  Men heeft ook de neiging om steeds deze” hobby”(meestal toch),in een negatief daglicht te stellen.Ik denk dat wielertoeristen op de openbare weg,een groter gevaar betekenen, als je het zo wilt ,in procent uitgedrukt.Wat wel mag bvb,bij een wieler wedstrijd waarbij helikopters de ganse weg ,alle huizen,terrassen en tuinen meefilmen,en daarbij nog enorm laag vliegen,dat mag?!!
  Elke dag worden we gefilmd ,onbewust.Een voorbeeld:Mijn overbuur heeft een vaste aanbelcamera aan de ingang welke gericht staat op onze inrijpoort,dus deze kan mij ganse dagen observeren,mag dit wel?
  Drones vliegen is een passie van mij,en nog vele anderen, vooral om het bouwen en ook het vliegen ermee op een verantwoorde wijze.
  Ieder zijn hobby.

Comments are closed.