Gatewing, een hoogvlieger uit Gent

In België staat de ontwikkeling van drone technologie niet stil.

Onbemande vliegtuigen worden nu al gebruikt in bijvoorbeeld de landmeetkunde. De kosten om een gebied in kaart te brengen met een UAS (Unmanned Airial System) bedragen dan ook minder dan 2% van die van de traditionele methoden.

Trimble UX5sky

Gatewing

Gatewing, een jong bedrijf uit Gent, kwam in 2010 op de proppen met een geheel zelf ontworpen type vleugelvliegtuig met een camera die haarscherpe beelden kan maken van het overvlogen terrein, en die beelden ook kan omzetten naar wetenschappelijke modellen.

Om de beelden te verwerken ontwikkelde het bedrijf zelf de software waardoor het een totaalpakket kan aanbieden aan geïnteresseerde partijen.

Er zijn een aantal toepassingen die zich goed lenen tot het gebruik van Unmanned Airial Systems (UAS). Het Gentse bedrijf ontwikkelt daarom snelle onbemande, van op afstand bestuurde vliegtuigen die ingezet kunnen worden om  gebieden zo nauwkeurig mogelijk in kaart brengen.

Het beeldmateriaal wordt daarna verwerkt tot bijvoorbeeld DTM’s (digitale terrein kaarten) die van nut kunnen zijn in ondermeer de landbouw, geologie en archeologie.

Gatewing X100

De Gatewing X100 heeft een vleugelwijdte van één meter en een netto gewicht van iets meer dan 2 kg en kan ongeveer 45 minuten autonoom in de lucht blijven.

Het kan orthofoto’s maken met een resolutie van 5 cm en daaruit kunnen bijvoorbeeld DEM’s (Digital Elevation Models) worden gemaakt met een horizontale nauwkeurigheid van 5 cm en een hoogte nauwkeurigheid van 10 cm.

Door het uitvoeren van één vol-automatische, vooraf geplande vlucht kan hiermee een oppervlakte van maximaal 1,5 km² in kaart worden gebracht.

De gegevens worden dan met de hiervoor speciaal ontwikkelde software verwerkt. De planning en vluchtcontrole worden gedaan met de applicatie ‘Quickfield’ op een meegeleverde tablet PC.

Trimble

Met hun onbemand vliegtuigje en de bijbehorende wetenschappelijke verwerking van de data wekte het Belgische bedrijf al snel de interesse van het Amerikaanse ‘Trimble Navigation’, een expert op het vlak van GPS en localisatie.

Trimble zag potentieel in een samenwerking met het Vlaamse bedrijf en kocht het in 2012 op om zo een totaaloplossing te kunnen bieden aan haar klanten.

Na de integratie met het beursgenoteerde bedrijf werd met de gewonnen expertise in Gent een opvolger ontwikkeld voor het Gatewing X100 systeem.

Op 17 juni 2013 introduceert Trimble in een persbericht het Trimble UX5 systeem, makkelijker in te zetten en voorzien van de nieuwste technologie, waaronder een betere ondersteuning voor het plannen van meerdere vluchten.

Trimble UX5

Trimble UX5

De Trimble UX5 heeft net als de X100 een spanwijdte van één meter en wordt gelanceerd met een lanceer appparaat. Het vleugelvliegtuig vertrekt aan 60 km/u vanop het lanceerplatform en duikt na een vol-automatische en vooraf geplande vlucht onder een hoek van 14° terug naar de landingsplaats.

De voorziene zone waarin het tuig landt is ongeveer 25 meter lang waardoor de technologie in de meeste gebieden zonder probleem kan gebruikt worden. De Trimble UX5 Aerial Imaging Solution voert een snelle, compleet automatische vlucht uit in windsnelheden tot 6 Beaufort.

De piloot heeft geen vaardigheden nodig om het in te zetten en een gebied in kaart te brengen, en een aantal ingebouwde veiligheidsmechanismes , waarvan sommige ook in moderne multirotors aanwezig zijn, verzekeren dat de vlucht gegarandeerd veilig blijft en het vliegtuigje altijd veilig landt.

De UX5 vliegt ook in minder goede weersomstandigheden

Flight operation officer

Het UX5 vleugel-vliegtuig maakt aan een kruissnelheid van 80 km/u  foto’s met een 16.1 MP mirrorless APSC camera en kan hiermee een optimale beeldkwaliteit garanderen in de meeste licht- en weersomstandigheden.

Om het toestel te kunnen inzetten heeft het bedrijf inmiddels ook een ‘flight operations officer’ die zich toelegt op de wettelijke kant van het gebruik van onbemande vliegtuigen voor professionele doeleinden.

Website

In België  kan je de diensten van Trimble aanwenden via Couderé, gevestigd in Brugge en Namen.

Meer informatie over dit innoverende bedrijf kan je vinden op de website http://uas.trimble.com/