Drones op één en op Canvas

Ik had al eerder gemerkt dat ook de Belgische openbare omroep in diverse programma’s videobeelden uitzendt die gemaakt werden met een multicopter of drone.

Zo verging het ook gisteravond,  al vond ik het dit keer de moeite om er over te berichten. Omdat er op één mooie drone beelden te zien waren van een onderwerp om jaloers op te zijn, terwijl er op Canvas diezelfde avond aandacht wordt besteed  aan het verbod om zulke beelden ook effectief commerciëel te gaan gebruiken.

De video opnamen die gemaakt werden met een drone kan je zien op de aflevering ‘Sprookjeskasteel’ van het nieuwe VRT programma ‘via Annemie ‘.

Drone beelden op VRT één
Drone beelden op VRT één

De beelden werden opgenomen op het erfgoed van het duizend jaar oude kasteel van Graaf John de Marnix van Sint Aldegond.  Sinds 1007 is dit gigantische kasteel in Bornem de pracht en de trots van zijn adellijke familie.

Ironisch genoeg, of misschien wel om het één en ander in beweging te brengen werd terzelfdertijd op het tweede net van de VRT in het bekende actualiteitsprogramma ‘Terzake’ een item gewijd over het ontbreken van een goede Belgische wetgeving over drones.

De UX5 vliegt ook in minder goede weersomstandigheden
Het vleugelvliegtuig van Gatewing

Zo komt in een aardig gemonteerd filmpje het Gentse succes-bedrijf ‘Gatewing’ in beeld. Met een vleugelvliegtuig vliegen zij op heel korte tijd over een terrein om er allerhande geografische en geologische informatie mee te verwerken.

Michael Maes van instructeurschool Euro_USC legt echter uit dat het in België onmogelijk om iets te doen met UAV’s. “Je kan er alleen mee vliegen op een ULM terrein, en commercieel gebruik van drones is bij wet verboden. En dat terwijl het niet meer gaat om een hobby of een kleine start-up, “de interesse is groot, en gaat uit van de allergrootste bedrijven.”

Patrick Spaes van het bedrijf Drone@work verklaart hoe lastig het is voor zijn bedrijf om aan opdrachten te geraken. Hij maant de Belgische overheid dan ook aan om het gemakkelijker te maken voor bedrijven om een vergunning te krijgen voor commerciële vluchten met UAV’s.

Er werden vorig jaar zo’n 10.000 drones verkocht aan particulieren in België en dat zint drone bouwer Geert Nijst van het bedrijf ‘Sky Eye’ niet.  Deze producent van drones helpt bedrijven om drones efficiënt in te zetten maar kan naar eigen zeggen niet langer verder in België.

“Drones die je bij Mediamarkt of de fnac koopt zijn illegaal, en de speelgoed wet maakt het alleen maar verwarrender, ” verklaart Geert. Je mag er dus niet mee vliegen, en van zodra er een camera onder je drone hangt heeft krijgt de vlucht ook een commerciëel karakter.

Hij dringt aan op wetgeving om drones te kunnen inzetten voor gezondheidszorg, hernieuwbare energie, bijvoorbeeld inspecties van windmolens. “Tegen de lente moeten er een wetgeving zijn anders zijn we genoodzaakt om te vertrekken,” aldus de zaakvoerder.

De nieuwe markt heeft een momentum en wij hier in België kunnen momenteel geen enkele  rol spelen in deze opkomende sector. Hij verwijst ook naar Frankrijk waar niet minder dan 1600 nieuwe bedrijven hun bestaan danken aan de nieuwe wetgeving, die er nog maar zes maanden van kracht is.

Volgens Geert voeren ook Nederlandse bedrijven al commerciële vluchten uit in België, stiekem dan maar.

Bekijk het item (vanaf minuut 19:39) in het programma’s Terzake op:

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/terzake/2.37598

Bekijk een klein stukje van de drone opnamen op:

http://www.een.be/programmas/via-annemie/adieu-mijnheer-de-graaf