De winnaars van het NYC Drone Film Festival!

De winnaars van het New York City Drone Film Festival 2015 zijn bekend en alle kortfilms zijn nu online te bekijken!

Verwacht op dit festival geen saaie dronevideo’s met minutenlange vluchten, maar flitsende kortfilmpjes geregisseerd als een echte film.

Het is het eerste filmfestival ter wereld dat de kunst van drone cinematografie aan het grote publiek voorstelt, en wordt sinds 2014 georganiseerd door de New Yorkse regisseur, landschap- en luchtfotograaf  Randy Scott Slavin.

Slavin, die ondermeer bekend werd met zijn video over New York City, wil op een positieve manier belichten wat drones in de toekomstige cinematografie zullen gaan betekenen, en Randy Scott hekelt dan ook dat drones vaak alleen in negatieve context in beeld worden gebracht door berichtgeving over regelgeving en legaliteit.

Slavin ziet in deze drones een nieuwe artistieke vrijheid, en vindt het jammer dat ze zo vaak in verband worden gebracht met militaire moord-machines. Hij hoopt met deze showcase dan ook een diepere appreciatie na te laten bij het grote publiek voor de “punk-rock” wereld van drones.

Persoonlijk vind ik drones erg punk,” zegt Randy Scott in de NY Post. “Het gaat niet over een paar robot nerds. De industrie is aan het exploderen en we zijn zeer verheugd dat we alle negatieve nonsense eindelijk kunnen omkeren in een positieve bevestiging van wat ze echt kunnen betekenen.”

Het festival werd op 21 februari in Manhattan gehouden en de hoofd sponsor was NBC News. Volgens deze nieuwszender zijn “filmmakers nu de weg aan het plaveien over hoe we in de toekomst met drones zullen gaan omgaan.”

Van augustus tot december 2014 konden kandidaten hun filmpje inzenden. Van de 150 inzendingen bleven er 35 video’s over voor de selectie.

Nu staan de winnende kortfilms online. Onderverdeeld per categorie volgt hier een overzicht van de winnaars :

WINNAAR & WINNAAR BESTE VERHAAL:

SUPERMAN WITH A GOPRO – CORRIDOR DIGITAL 

WINNAAR X-FACTOR:

I WONT LET YOU DOWN – OK GO

WINNAAR ARCHITECTUUR:

THE FALLOUT – JEFF BRINK AND BRIAN STREEM

WINNAAR FPV/PROXIMITY/TECHNISCH:

MMM/SANTA MONICA AIRLINES – ROBERT MCINTOSH

WINNAAR REIZEN EN LANDSCHAPPEN:

KOH YAO NOI – PHILIP BLOOM

WINNAAR SHOWREEL:

CINEDRONES ARE AWESOME – DANIELL PHILIP ASHBY

WINNAAR DRONIE:

FLOATING – FLORIAN FISCHER AND MICHAEL KUGLER

WINNAAR PUBLIEKSPRIJS :

MEXICO CITY INTERNATIONAL AIRPORT FROM ABOVE – TARSICIO SANUDO SUAREZ

Alle films kan je overzichtelijk bijeen vinden en bekijken op het kanaal van het New York City Drone Film Festival op Vimeo.

Vanaf augustus 2015 beginnen de inschrijvingen voor de editie van 2016.

De voorwaarden van de inzending staan beschreven op de officiële website van het festival die je kan vinden op : http://www.nycdronefilmfestival.com.