Drone crasht tegen Blauwe moskee

Ook in Turkije geniet men al volop van nieuwe drone technologie, zo kom je vaak hele mooie filmpjes tegen op Youtube en staan er ook al een heleboel op dronstagram en travelbydrone.

Ook was er een waaghals die veel media aandacht trok omdat hij aan de landingsbaan van Istanbul airport ging gaan vliegen en gelukkig geen incidenten veroorzaakte, maar dat het niet altijd zo vlekkeloos verloopt, bewijst volgend filmpje.

In deze video crasht de eigenaar van een Phantom 2 zijn drone tegen een minaret van de befaamde Ahmed 1 Moskee in Istanbul, Turkije.

De Sultan Ahmed Moskee, die ook Blauwe Moskee genoemd wordt vanwege het interieur, werd gebouwd in het begin van de 17e eeuw onder het bewind van Ahmed 1.

Het gebouw ligt tegenover de Aya Sofia en is daarmee één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de Turkse hoofdstad.

blauwe moskee2
Prachtige beelden tijdens de vlucht met een DJI Phantom 2

De drone operator van Skynet DroneCam die deze Phantom 2 bestuurde ging echter iets te enthousiast aan het werk om dit prachtige bouwwerk vanuit de lucht te filmen.

Tijdens de vlucht, die eerst enkele prachtige beelden oplevert, gaat alles goed tot de man besluit om zijn Phantom 2 in de richting van de moskee te sturen.

De klungelige operator stuurt de Phantom recht op een minaret af
De klungelige operator stuurt  recht op een minaret af

Hierbij vloog de operator helaas recht op de dichtstbijzijnde minaret af. Hierbij kwam hij zo dicht tegen het bouwwerk aan dat de rode lichten van de Phantom 2 zichtbaar worden op de muren!

blauwe moskee5

De drone komt in botsing met de minaret, waarbij de propellors van de Phantom, die  gemaakt zijn van koolstofvezel, de muren raken en de Phantom een aantal seconden uit evenwicht raakt.

De tolbeweging houdt enkele ogenblikken aan..

De Phantom 2 met camera spint om zijn as boven de moskee
De Phantom 2 met camera spint om zijn as boven de moskee

maar de operator heeft ontzettend geluk, want na enkele keren om haar as te zijn gedraaid herstelde de Phantom uiteindelijk toch haar balans.

blauwe moskee8

De beschadigde propellors hebben nog voldoende draagkracht en de motoren zijn niet uitgevallen, al heeft de gimbal enige tijd nodig om zich aan te passen. Het belangrijkste is dat de vlucht met enige moeite kon worden hervat en de drone niet naar beneden valt.

Na de botsing keert de Phantom 2 terug naar de piloot
Na de botsing keert de Phantom 2 terug naar de piloot

Om verder risico op schade uit te sluiten zie je hoe de -zich ongetwijfeld doodgeschrokken -piloot zijn quadcopter snel terug naar het pleintje stuurt vanwaar hij is opgestegen.

Gelukkig voor de operator liep dit incident dan ook goed af!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *