Drone vliegen in Engeland

Hoewel het vliegen met je drone er is toegestaan, werden er ook in Engeland al mensen beboet voor het maken van filmopnames met een drone.

Team BlackSheep

Zo vloog de populaire operator van Team BlackSheep drie jaar terug al rond met een drone doorheen de binnenstad van Londen.

Hij monteerde dit tot een filmpje waarin we de reakties zien van Londenaars wanneer ze voor het eerst zo’n vliegend stukje techniek voorbij zien vliegen.

We zien een man doen alsof hij een pistool grijpt en nadoen alsof hij wil schieten op de drone, we zien verbaasde blikken in een wachtrij, het gelach van passanten in de metro, en toeristen die zwaaien naar de drone of filmen terwijl ze zelf worden gefilmd vanuit een cabine in het reuzenrad!

Deze video vormde evenwel de aanzet voor een strikt verbod voor het vliegen met een onbemand op afstand bestuurd vliegend voorwerp in de buurt van Buckinham Palace.

De man die zijn quadcopter nabij de BlackPool Golden Mile vloog en het filmpje daarna online plaatste werd hiervoor ook beboet.

Ook dit filmpje werd intussen al vele malen bekeken.

Ietwat veiliger gaat het er aan toe bij Chris Bell die mooie opnames maakte bij val avond in de streek rond West Yorkshire.

Chris gebruikte hiervoor een Phantom 2 met H3-3D gimbal en een Neutral Density filter voor zijn GoPro Hero3+ Black edition.

Prachtige beelden, en dit filmpje leverde geen boete op, dus hoe zit het nu met de wetgeving omtrent het vliegen met drones in het Verenigd-Koninkrijk?

Regelgeving

Volgens de regels van 21 januari 2015, die opgesteld werden door de Civil Aviation Authority (CAA) mag je met een drone vliegen onder bepaalde voorwaarden.

Je mag in Engeland niet met je drone vliegen:

  • boven of binnen een straal van 150 meter van de bebouwde kom
  • boven of binnen een straal van 150 meter van een georganiseerd openlucht evenement met meer dan 1,000 aanwezige personen
  • dichter dan 50 meter van een voertuig of gebouw dat niet onder de controle valt van de operator.
  • binnen een straal van 50 meter van een persoon, tenzij tijdens de landing en het vertrek. De drone mag niet dichter dan 30 meter van een persoon vliegen, met uitzondering van de operator van de drone.

De drone moet bovendien altijd in de zichtlijn en binnen het zichtveld van de drone operator blijven, concreet betekent dit binnen een straal van 500 meter horizontaal en onder een hoogte van 400 voet (120 meter) vertikaal.

Toelating

Om buiten deze beperking te opereren moet een speciale aanvraag worden ingediend bij de CAA waarbij kan worden aangetoond dat de operator de vlucht op een veilige manier kan uitvoeren.

Wanneer je een drone (ongeacht het gewicht) wil gebruiken voor bewakingsopdrachten dan ben je ook verplicht om hiervoor een vergunning aan te vragen en gelden er extra beperkingen wat betreft de mininum afstand tot mensen en eigendommen.

Er is ook een toelating nodig van de CAA om commerciële vluchten uit te voeren, dus dat betekent voor alle vluchten waarvoor de operator wordt betaald.

De drone operator is tenslotte ook de eindverantwoordelijke voor het veiligstellen van de geplande vlucht.