De getijden van Mont Saint-Michel

Getiteld “Getijden: Mont-Saint-Michel wordt een eiland” heeft Jérémie Eloy van het Franse bedrijfje Wanaii Films in opdracht van Normandie Tourisme een mooie promotionele video gemaakt over één van Frankrijks beroemdste toeristische trekpleisters.

De Mont Saint-Michel is een klein, rotsachtig schiereiland in Frankrijk dat al vanaf de 8e eeuw werd bebouwd. Het raakte vroeg in haar bestaan haar verbinding met het vasteland kwijt en wordt bij hoogtij altijd volledig omringd met water.

Het schiereiland ligt ongeveer 1 kilometer uit de kust van Normandië bij het kustplaatsje Avranches.

In de vroege middeleeuwen werd er naast de kerk een klooster gebouwd, en zo’n 1000 jaar geleden verschenen de eerste woonhuizen rondom het klooster. Later werd er ook een abdij bij gebouwd waar de Benedictijnen introkken. De kerk van de abdij dateert uit de 14e à 15e eeuw.

We scheren langs de versterkte facades van het dorp en schieten omhoog tot hoog boven de top van de kerktoren. Van daar krijgen we een verbluffend zicht op het historische eilandje en haar magnifieke omgeving.

Time-lapses van het opkomende en wegtrekkende water tonen hoe het schiereiland dagelijks door de zee wordt ingesloten en voor enkele uren een echt eiland wordt.

Alles werd gefilmd in 4K resolutie. Een trailer van de film werd al vertoond op de Franse TV-zender FR3 en is nu op Youtube en directe te bekijken in 1080p.

Dankzij de beelden die genomen werden met de drone wordt de schoonheid van dit uniek monument pas echt goed zichtbaar.

Om de verzanding tegen te gaan is men aan een project begonnen waardoor men ook de parking aan de voet van Mont-St Michel heeft verplaatst naar enkele kilometer richting vasteland. We zien de ondergelopen weg naar het afgesloten eiland bij hoogtij.

In 1979 werd de Mont Saint-Michel met abdijcomplex en de omliggende baai uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO.

De drone video en meer (Nederlandstalige) informatie over Mont Saint-Michel vind je op de pagina van Toerisme Normandië.