FPV racing

FPV racing is een nieuw begrip in de wereld van de liefhebber van remotely piloted aircraft.

Het gaat hier om zelf in elkaar geknutselde micro-drones die voorzien zijn van een zendertje voor een live videotransmissie zodat de operator in real-time kan zien wat de drone door de kleine camera ziet.

Door de snelle ontwikkeling van deze technologie worden dit soort van vluchten -die in afkortingen vaak aangeduid wordt met FPV (first person view)- alsmaar populairder onder de ietwat sportievere liefhebbers en hobbyisten.

Zoals je kan zien in onderstaand filmpje is het “drone-racing” een bijzonder zenuwslopend maar ook spannend behendigheidsspel waarin veel geoefend én gecrashed kan worden.

De maker van dit filmpje vliegt met zijn zelfgemaakte miniquad aan hoge snelheid met behulp van zijn FPV vizier doorheen het bos zonder ook maar één boom te raken.

Dit soort van racen worden gehouden door liefhebbers die zelf hun drone ineenknutselen. Om deze quads te maken heb je eerst en vooral een goed frame nodig waarop je vervolgens kan gaan bouwen.

Het gebruikte frame voor de vlucht
Het BEE 245 frame dat gebruikt werd voor deze vlucht

Door de momenteel onduidelijke toekomst van FPV vluchten lijkt dit soort van wedstrijden nog niet onmiddellijk een Olympische discipline te gaan worden, maar toch is de entertainment waarde ervan erg groot.

Het sportieve karakter van dit behendigheidsspel en het hoge sci-fi gehalte is namelijk één van de vele aantrekkelijke aspecten van deze nieuwe revolutionaire technologie.

Hoe het er op zo’n wedstrijden aan toe gaat zie je op dit filmpje. Je ziet beelden real-time en vanuit het standpunt van de toeschouwer:

De toekomst van dit soort wedstrijdjes -die ongetwijfeld nog vaker zullen worden gehouden- is momenteel nog niet.

In Canada worden er intussen heuse “indoor drone races” gehouden zoals we kunnen zien in dit fragment.

Maar ook outdoors, zoals in de woestijn nabij Death Valley in de Amerikaanse staat Californië kan zo’n race spectaculaire beelden opleveren, zoals bij deze test race die Aerial GP onlangs hield:

En ook in Europa worden al heuse aerial Grand Prix races gehouden,

In dit filmpje zien we de eerste Aerial Grand Prix Europe Show Race. Hier racen 6 tegenstanders tegen mekaar op een indoor circuit in Oostenrijk.

De wedstrijd was een show case en werd gehouden op 27-29 maart jongstleden.

De piloten zijn RyoRex (USA) – Rolf Venz (GER) – Antony Cake (CH) –
Daniel Simmering (AUT) – Andi N (AUT) & MetallDannny (NL).

De volgende race van deze organisatie vindt plaats in juni.