Live drone beelden op 45 meter scherm

Terwijl we in België nog kreunen onder wetgeving die dateert uit de vorige eeuw, kan een enkele burger hier en daar gelukkig al af en toe zijn drone gebruiken om iets mooi te creëeren, bijvoorbeeld bij een spectaculair cultureel evenement.

Larry A Burns Jr van Epic Flight Films vloog zijn drone langsheen het Hastings Law School gebouw in San Fransisco, waar leden van de lokale vertikale dansgroep Bandaloop een voorstelling gaven.

De beelden van de downlink videostream van de drone werden tijdens de voorstelling geprojecteerd op een gigantisch scherm van meer dan 45 meter dat aan het gebouw was gemonteerd.

De dansgroep hield er die avond repetities voor hun nieuwe multi-media project, getiteld #SF Public Canvas, in het centrum van de stad.

Tijdens de voorstelling konden de aanwezige toeschouwers foto’s video’s en tekst verhalen insturen via sociale media. De choreografie van de dansers werd dan gecombineerd met de beelden die uit het publiek werden ontvangen.

Ook beelden van Larry’s drone werden gebruikt en geprojecteerd op het gigantische “San Fransisco Public canvas“. In de video zien we de verschillende camera systemen die de regisseur gebruikte.

Voor de vlucht vloog hij met de nieuwe DJI Inspire 1 die ondanks de winderige omstandigheden goed stabiel bleef.

In België of Nederland zal je met je drone niet kunnen participeren aan deze voorstelling. Vanaf volgend jaar mag je bij ons met een hobby drone vliegen, maar alleen in je achtertuin.

In Nederland kan het ook niet, want het is oa. verboden om ‘s nachts te vliegen, en ook boven aaneengesloten bebouwing of boven een mensenmenigte vliegen mag niet.

Voor toepassingen van drones in de culturele sector en kunstwereld zijn we dus aangewezen op het pionierswerk uit het buitenland van groepen zoals Cirque du Soleil en het NYC drone festival.