Alle Hubsan X4 H107’s op een rij

De Hubsan X4 serie is een echte hype onder de drone liefhebbers.

Sinds de lancering van het eerste model in 2013 kwamen al verschillende types en upgrades van dit populaire model op de markt.

Alle types hebben specifieke kenmerken en lenen zich tot verschillende aspecten van het drone vliegen, zowel voor de absolute beginner, als voor de gevorderde drone enthousiast.

Een overzicht van alle modellen die je momenteel kan kopen:

[wpsm_comparison_table id=”4″ class=”center-table-align”]

Ook van de H107C is een versie zonder camera verkrijgbaar, al is dit type vergelijkbaar met de H107L die een iets langere vliegtijd heeft. De types zonder camera zijn bijzonder wendbaar en door hun lagere prijs ideaal voor de beginner. Vooreerst moet die de besturing van een drone onder de knie krijgen. Een tweede stap is het gebruik van een camera tijdens het vliegen.

Als de camera aanstaat is het risico op een fly-away namelijk een pak groter, omdat je onbewust toch meer bezig bent met het schieten van mooie videobeelden, en daarmee sneller de aandacht en controle over de besturing kan verliezen.

Aan te raden is dan ook de goedkope H107L zonder camera. Deze bijzonder fijne drone heeft uitstekende vliegeigenschappen. Deze microdrone is de laatste nieuwe telg uit de familie en heeft dan ook een veel betere besturing met nieuwe features zoals anti-flip en oscillation. Ook de verbeterde zender ligt makkelijk in de hand en het besturen van de drone voelt een beetje aan als het spelen op een spelconsole.

Een nadeel van de H107L is dat hij wat minder robuust is gebouwd dan de steviger H107C series. Hierdoor zal de drone sneller stuk raken na een crash.

De H107C is de meest sterke van alle types, en heeft intussen een upgrade ondergaan. Belangrijk is dus om te zoeken naar de zogenaamde V2 upgraded versie. Deze heeft flink wat meer stabiliteit en is makkelijker te besturen.

Naast de H107L en H107C types met camera zijn er nu ook de geavanceerde X4 H107D microdrones met FPV (First Person View). Met behulp van videotransmisse op het aparte 5.8 Ghz kanaal kan je zo rechtstreeks de beelden van de microdrone bekijken op de bijgeleverde zender.

De kwaliteit van de camera is bij de H107D met 0.3 Megapixel wat weinig, maar de 2 MP in de H107D+ is in principe voldoende voor een goede FPV ervaring. De maximale afstand die live videoverbinding kan overbruggen is ongeveer 100 meter.

Momenteel is de basis versie H107D niet echt aan te raden vanwege de bedroevend lage kwaliteit van de camera, maar binnenkort zal ook dit type wellicht een upgrade krijgen met een degelijke 2 Megapixel camera, zoals alle andere modellen.

Wat wel goed is aan de H107D is de nieuwe “headless mode” besturing, waardoor je je als beginner minder zorgen hoeft te maken om een fly-away, al kan het switchen tussen beide modes bij de beginner wel al eens voor wat verwarring zorgen. Ook hebben de H107D’s een “altitude hold” functie waardoor je mooie beelden kan maken van op een constante hoogte. Handig voor de drone-selfie!

Intussen werd de nieuwe Hubsan X4 Plus H107P aangekondigd. Er zijn echter nog geen product specificaties voorhanden op het moment van dit schrijven. Wordt dus vervolgd!