Belgische primeur: wingplane met propellers

Terwijl we qua wetgeving wat achterlopen op andere landen zijn Belgische onderzoekers gelukkig wel al druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe drone technologie.

Zo heeft Belgische KU Leuven de primeur om het eerste wingplane toestel te ontwikkelen dat ook rotoren heeft zoals een gewone quadcopter.

De Vertikul 2 kan verticaal opstijgen met behulp van de rotoren, zoals een multicopter, en eens in de lucht draait de neus van het toestel 45° naar beneden en verandert de drone in een vleugeltoestel waarbij de lift wordt gegenereerd door de vleugel en de rotoren niet meer gebruikt worden. Ook om te landen maakt neus van het toestel een duik van 45° om zo weer te veranderen in een quadcopter en via de lift van de propellers verticaal te landen.

De drone is ontworpen als delivery-drone, bedoeld om pakketten te vervoeren. Het kan nu al zo’n 30 kilometer ver vliegen met een lading van 1 kg.

Een probleem met het eerste type was dat het erg windgevoelig was en moeilijk te besturen was in mindere weersomstandigheden. Met het tweede type is dat door een verbeterd design opgelost, en nu kan de drone met grote precisie autonoom vluchten maken, opstijgen en landen. Nu zal er een systeem  worden geïmplementeerd om de batterij autonomatisch te vervangen, om een langere autonome vliegtijd te halen, en autonoom een lading af te leveren en op te halen.

Als er genoeg geld is zou het type kunnen concurreren met de delivery drones waar Amazon en Google momenteel aan werken.

Meer informatie vind je op http://www.kuleuven.be/english/news/2016/ku-leuven-drone-mixes-plane-and-quadcopter-technology

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *