Drone Convention 2016 focust op netwerking

Voor de tweede keer organiseert EUKA (EUROPEAN UAV KNOWLEDGE AREA) een Drone Conventie in Genk.

De beurs wordt opnieuw een wervend event waarbij industrie, onderzoekers en makers bijeen worden gebracht. Het is een ontmoetingsplaats voor bedrijven die in drone technologie opportuniteiten zien en voor startende ondernemingen die staan te popelen om hun activiteit te starten.

STAND HUREN

Bedrijven die zin hebben om zich tijdens de conventie in de spotlight te stellen kunnen dat doen. Ze kunnen een ontmoetingsruimte huren voor € 300 of een stand huren voor  € 2.000 tot € 10.000. Je bedrijf krijgt dan meteen ook een vermelding op de website en in het magazine dat ter plaatse die dag wordt uitgedeeld, en wordt vermeld in de nieuwsbrief na de conventie.  Bedrijven die zich willen inschrijven moeten er wel snel bij zijn, want voor alles geldt het principe “first come, first served”.

Heb je met jouw bedrijf een project ontwikkeld waarbij drones gebruikt worden dan kan je meedoen aan de “Drone Hero Trophy 2016” wedstrijd. Hierbij worden de inzendingen beoordeeld op innovativiteit, doelstellingen en inzetbaarheid. Een video van maximaal drie minuten moet je project voorstellen, het belicht de toepassing, de uitvoeringswijze en de marktwaarde. Inzendingen kunnen nog tot 31 maart en er doen tot nu toe al zeven bedrijven mee.

De conventie heeft aandacht voor de industriële toepassingen van drones zoals in de landmeetkunde en landbouw en voor industriële inspectie, maar ook bewakingsopdrachten en surveillance zullen gespreksonderwerpen zijn.

‘THE INTERNET OF FLYING THINGS’

Bij de deelnemers vinden we oa. Ronny Kenens, lid van EUKA en general manager van Dronematrix, een consortium bestaande uit RiskMatrix, Xtendit Solutions, Metes , Securitas, Seris en Vito, en zelf onderdeel van RiskMatrix, een security firma die instaat voor de bewaking en bescherming van personen.

Met de slogan “The internet of flying things” lijkt de conventie aandacht te willen vragen voor hun YOSHUA systeem dat de markt voor drone toepassingen wil openbreken met de implementatie van een intelligente “zwarte doos”. Die moet elke drone registreren en de piloot tijdens de vlucht continu monitoren op en autonoom kunnen ingrijpen bij fouten. Volgens Ronny zal zo’n zwarte doos de zorgen omtrent de veiligheid van drones wegnemen. De zwarte doos zal de gegevens van de drone en van de piloot tijdens de vlucht met een sim-kaart via het 3G of 4G netwerk rechtstreeks doorseinen naar een gecentraliseerd punt.

Met dit systeem krijgt elke drone dan een piloot die aan die drone is gekoppeld. Als een andere piloot in het systeem geregistreerde piloot met de drone wil vliegen dan kan dat, door het invoeren van de gegevens van de andere piloot via een web applicatie. Dat niet iedereen zit te wachten op een verplicht registratiesysteem werd duidelijk toen de Amerikaanse FAA een verplichte registratie van drone (eigenaars) wou invoeren en hiervoor ferme tegenwind kreeg en zelfs voor de rechter werd gedaagd.

Toch wil het bedrijf dat piloten van over de hele wereld hun gegevens en vluchtdata met de “Yoshua Community” delen, zodat iedereen van elkaar kan leren, en bijvoorbeeld kan zien wanneer iemand een fout maakt.

VERZEKERING

Ook wil Dronematrix het verplicht maken om een vluchtplan op te stellen voorafgaandelijk aan elke vlucht, zodat afwijkingen aan het vooropgestelde vluchtplan makkelijk kunnen gecorrigeerd en “bestraft” worden. Op lange termijn zou de zwarte doos ook de besturing van de drone moeten kunnen overnemen als de piloot afwijkt van het vooropgestelde vluchtplan, om zo bijvoorbeeld de drone autonoom terug naar het vertrekpunt te laten terugkeren.

Dronematrix gelooft vooral dat het systeem zijn nut zal bewijzen voor verzekeraars. Die kunnen bij drone-ongevallen via de zwarte doos nagaan of de wet gerespecteerd werd en of de drone piloot aansprakelijk kan worden gesteld.

Overigens beschikken de drones van drone fabrikant DJI ook zelf over een logboek met daarin alle vluchtgegevens. Die data worden evenwel niet real-time doorgestuurd naar een centraal systeem, maar kunnen na de vlucht worden gedownload en voor iedereen beschikbaar worden gemaakt.

BEWAKING

Dronematrix is daarnaast ook bezig met het ontwikkelen van bewakingsdrones die inspecties kunnen uitvoeren en gecontroleerd worden vanuit een centrale controlekamer. Deze inspectievluchten worden autonoom uitgevoerd door vliegende agent-drones die in contact staan met bewakingsagenten. Ook wil het bedrijf mobiele drone stations kunnen installeren om evenementen en bouwwerven vanuit de lucht permanent (als weer en wind het toelaat) te bewaken.

Op hun website bieden ze een systeem aan om een live video feed aan te bieden op een hoogte van 50 meter of hoger. De website beweert de eerste drone te hebben die zo’n live video op hoge resolutie kan aanbieden.

INDUSTRIELE INSPECTIE

Aetos drones is een nieuwe divisie van groep Maes, een bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogtewerkers en torenkranen. Het zal met behulp van drones inspecties uitvoeren, thermische beelden maken met een infra-rood camera, en aan mapping, volumebepaling en 3D mapping doen. Het bedrijf beschikt over 4 piloten met een zogenaamd “dronebrevet” en biedt nu al vluchten met autonome GPS waypoints en live videoverbinding aan op haar website.

VLIEGHAVEN VOOR DRONES

Ook aanwezig is Droneport, een vennootschap die werd opgericht tussen de stad Sint-Truiden en LRM om drone ontwikkeling toe te laten op een speciaal daarvoor uitgerust drone terrein: de oude luchtmachtbasis van Brustem. Daarvoor krijgen bedrijven de toestemming om boven het luchtruim van Brustem quasi permanent met drones te vliegen. Het gebied in Limburg moet een campus worden voor bedrijven die zich willen gaan bezighouden met drone technologie.

Vele van deze bedrijven hopen in de toekomst autonome vluchten te kunnen uitvoeren met hun drones, en de meeste willen ook live video transmissie aanbieden aanbieden of gebruiken voor controle. Het wordt dus interessant om zien welke sprekers zich zullen aanbieden op deze goedgevulde dag.

De drone conventie gaat door op dinsdag 10 mei 2016 op de oude mijnsite in Genk en duurt van 09:30 ‘s morgens tot ongeveer 18:00 ‘s avonds. Inschrijven voor het evenement kan vanaf 1 februari.

Bezoek de website op http://www.droneconvention.eu/