Onzichtbare drones cloaken met teflon

Het is geen fictie meer, het onzichtbaar maken van objecten, ofwel cloaking bestaat, en het kan worden toegepast op drones.

Onderzoekers op de universiteit van San Diego hebben een techniek ontwikkeld om elk object onzichtbaar te maken voor zowel infra-rood, radio, als zichtbare golflengtes.

Het onderzoek werd in midden vorig jaar gepubliceerd in het Amerikaanse Progress In Electromagnetics Research. De techniek is veel beter dan voorgaande technieken omdat het gebruik maakt van metamaterialen, en veel dunner is dan bestaande technieken.

Metamateriaal is synthetisch materiaal met unieke, ongewone elektromagnetische eigenschappen die niet voorkomen in natuurlijke materialen. Meestal wordt hiermee materiaal bedoeld met een negatieve brekingsindex. Wanneer het op de juiste manier wordt toegepast kan dat ervoor zorgen dat het oppervlak de signalen terugstuurt op exact die wijze waardoor het lijkt alsof er niks wordt gereflecteerd.

Om zoiets mogelijk te maken moet de invalshoek van de reflecterende lichtstralen precies gelijk zijn als die van de brekende lichtstralen, en dat is mogelijk met metamaterialen.

20150803_SPotlight Image 2 _ Bringing Invisibility Cloaks to Reality_0De onderzoekers gebruiken een di-elektrisch oppervlak bestaande uit laag lichtbrekend teflon met daarin hoog-lichtbrekend keramische cilinders.

De constructie van dit metamateriaal maakt dat de helderheid van het licht rond een object niet wordt gewijzigd, en dat de schaduw van een object verdwijnt.

Door de verschillen in lichtbreking en met behulp van nieuwe geometrie kunnen de onderzoekers het oppervlak bijna compleet onzichtbaar maken voor het oog, voor radar en voor andere straling.

Omdat de nieuwe techniek veel lichter en dunner is dan bestaande technologie zal het makkelijker toe te passen zijn en efficiënter werken. Naast het onzichtbaar maken van het bedekte object is de technologie bovendien ook in staat om zonne-energie op te slaan.

Ongetwijfeld zullen de drones van het Amerikaanse leger er hun voordeel kunnen uit halen, de techniek staat alvast uitvoerig uitgelegd op de website van het Homeland Defense & Security Information Analysis Centre,  maar of de techniek al wordt toegepast is niet bekend.