De eerste bemande drone is er!

Chinese dronebouwer EHang heeft op het CES in Las Vegas haar eerste bemande drone voorgesteld aan het grote publiek.

De EHang 184 AV, is het eerste volledig autonome luchtvaarttuig dat een passagier kan vervoeren. Eens in de lucht haalt het een snelheid van zo’n 60 km/u en zal het daarmee perfect inzetbaar zijn als transport- en communicatiemiddel voor korte en middellange afstand.

Deze op mensen maat gebouwde drone kan volledig autonoom opstijgen, naar een opgegeven bestemming vliegen en landen. Via een tablet aan boord van het tuig kan de passagier de bestemming ingeven. De EHang 184 heeft volgens de fabrikant al meer dan honderd succesvolle testvluchten afgelegd.

Het autonome vliegtuig heeft vier uitstrekbare armen waarop in totaal acht propellers zijn geplaatst die de drone zo’n 23 minuten in de lucht kunnen houden. Het opladen van de batterij duurt twee tot vier uur. Er is ook een kleine bagageruimte voorzien, en na de landing kunnen de armen zich terug intrekken.

(AP Photo/John Locher) De Ehang 184 AV wordt voorgesteld op CES International in Las Vegas

Een probleem met de veiligheid zou kunnen zijn dat er geen controle is over het toestel als het signaal van de tablet of iets dergelijks zou uitvallen, maar de fabrikant verzekert dat er niets kan gebeuren. Er is in het ontwerp een algemene centrale voorzien die permanent zal waken over de besturing van alle vliegtuigen. Dat zou wel eens nodig kunnen zijn, want er is geen besturing in de cabine voorzien.

Het eerste type werd afgelopen woensdag voorgesteld op de CES International beurs, die momenteel plaatsvindt in Las Vegas.