De bemande Volocopter VC200

Het is in principe geen drone, want hij is bemand en stuurbaar van in de cockpit, maar het kan er wel een zijn, en baseert zich op dezelfde technologie.

De Volocopter VC200 is een elektrisch bemand vliegtoestel met 18 propellers dat plaats biedt aan twee personen. Het prototype wordt ontwikkeld door een Duits team van ingenieurs en heeft enkele succesvolle bemande testvluchten gemaakt.

Het grote voordeel van deze multirotor is dat het vertikaal opstijgen en landen veel gemakkelijker gaat dan bij een gewone helikopter. Dankzij een ruime foutenmarge kunnen eventuele foute stuurbewegingen niet zorgen voor instabiliteit van het toestel, incorrecte bewegingen worden dus opgevangen door het vernuft van de technologie.

Een joystick in de cockpit van de volocopter is voldoende om het toestel te besturen. Daarmee wordt het toestel zeer makkelijk in gebruik, en is het niet nodig om een intensieve opleiding tot piloot te volgen.

Dit project wordt al twee jaar gefinanceerd via crowdfunding , en dat bracht hen al meer dan 750 investeerders op voor een gezamelijk bedrag van 1,2 miljoen Euro.

De voorloper van de volocopter was de beroemde VC-1, een multicopter die het wereldrecord vestigde voor de eerste bemande vlucht met behulp van een multirotor. Twee jaar later kwam met de tweezitter VC200 de opvolger. Het prototype werd voor het eerst getest in een hal in Karlshruhe.

De VC200 kan 100 km/u halen en kan tot op een hoogte van maar liefst 7000 meter vliegen. Het bereik van het vliegtuig is vergelijkbaar met dat van een elektrische wagen.

Het concept is makkelijk toepasbaar voor zowel autonome vluchten, bemande vluchten met besturing, en voor onbemande vluchten met besturing op afstand.

Het revolutionaire propulsie systeem zal in de toekomst ongetwijfeld in meer toepassingen opduiken. Het is een zeer geschikt platform voor vrachtvervoer via de lucht, heavy lift drones en bemande luchtvaarttuigen. Het kan ingezet worden in allerlei domeinen, bijvoorbeeld voor precisie landbouw.

De makers dromen ervan om met dit toestel een nieuwe milieuvriendelijke innovatie door te voeren die op korte termijn de mobiliteit van iedereen op de planeet zal verbeteren, hoewel voorlopig deze volocopter naar schatting nog zo’n 250.000 Euro zal gaan kosten.

Bezoek de website op http://www.volocopter.com/