Drone boven kerncentrale Doel van IS?

Een video die gevonden werd in een huis dat gelinkt wordt aan de aanslagen in Parijs toont verontrustende observatiebeelden van het huis van een topman van de Belgische nucleaire sector.

De video toont aan dat de terroristen van IS op z’n minst een ongezonde interesse vertoonden voor de nucleaire activiteiten in ons land.

Observatie

De beelden werden opgenomen met een videocamera die verdekt stond opgesteld tegenover het huis van de man. Door het identificeren van de lijnbus die af en toe in beeld kwam konden de speurders het huis identificeren. Volgens de krant De Standaard gaat het om een topman van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK).

Of de opnamen gemaakt werden voor of na 13 november, de dag van de laatste aanslagen in Parijs is niet bekend.

Sabotage

Wel bekend is dat in december 2014 de kerncentrale van Doel werd gesaboteerd, en volgens het hoofd van de Belgische terreurbestrijding is het goed mogelijk dat terroristen dit hebben gedaan. In diezelfde maand vloog er een kleine drone boven de kerncentrale. Dat is in ons land uiteraard verboden, en drone hobbyisten zouden dit niet zomaar riskeren.

Het vermoeden bestaat dan ook dat ook deze drone werd geopereerd door IS strijders.

Frankrijk

In Frankrijk werden een paar maanden eerder meerdere keren mysterieuze drones gesignaleerd in de buurt van kerncentrales.

De Franse politie kon toen 3 mannen oppakken, maar of die iets te maken hebben met andere incidenten is nog altijd niet duidelijk. In totaal zijn er incidenten met drones gemeld bij meer dan 12 Franse kerncentrales.

Bescherming

Drones boven kerncentrales kunnen wel degelijk schade aanrichten, maar ze zouden moeten voorzien zijn van een heleboel explosieven.

Na de aanslagen op de WTC torens op 11 september 2001 zijn er namelijk aanpassingen gebeurd om kerncentrales te beschermen tegen zelfmoordaanslagen met vliegtuigen.

Die aanpassingen beschermen de centrales vandaag de dag ook tegen aanvallen met drones.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *