Drone detector identificeert drone en piloot

Eind 2014 besloten twee Microsoft veteranen, Phil Wheat en Zain Nabouls een apparaat te ontwikkelen dat ervoor moest zorgen dat ongewenste drones gedetecteerd en geïdentificeerd kunnen worden. Drone Labs werd de naam van hun bedrijf dat een apparaat ontwikkelde dat drones detecteert aan de hand van de radiosignalen van de zender en van de drone.

drone_detector-300x184Het apparaat kan drones in een straal van 1 km detecteren. Het is voorzien van GPS en kan daardoor niet alleen de drone detecteren maar ook de eigenaar ervan achterhalen, wat belangrijk is voor ordehandhavers. Het is daarmee de enige detector op de markt die kan herkennen of de drone gewenst is of niet.

De DD610 AR detector kan de locatie van de drone weergeven, de hoogte van de drone, en de GPS coördinaten van de piloot.

Het systeem is makkelijk te installeren en houdt gedetailleerde logs bij van alle indringers. Drone Labs wil het apparaat verder uitbreiden met ondersteuning voor radar, infra-rood en video detectie.

Een kleine demonstratie van het DD610 AR detectie systeem door de makers zelf, ze gebruiken voor deze test een Phantom 2 Vision + quadcopter.

Een drone detector als deze kan nuttig zijn voor gevangenissen, waar drones worden gebruikt om drugs, medicijnen en andere waar binnen te smokkelen. Of op filmsets of bij privé domeinen van beroemdheden zou het apparaat drones van nieuwsgierigen op een afstand kunnen houden.

Deze drone detector is handiger dan de huidige systemen zoals de Droneshields’ Long Range Sensor die met een gerichte antenne werkt  en de Omnidirectional Sensor die 180° dekt en drones binnen die scope tot op een afstand van 1 km kan detecteren.

Bij de eerste test is de straal van detectie 1 km, en de detectieradius van het apparaat 2 km.

Nog een test maar dan in een stedelijke omgeving: de detectieradius is hier 200 m.

In het centrum van de stad Austin, Texas detecteert het apparaat de drone op respectievelijk 50m, 75m, 200m, 300m en 450m.

De website van deze drone detector is door de verhoogde media-aandacht momenteel onbereikbaar, maar te vinden op http://www.dronedetector.com