FAA moet vliegen boven menigte mogelijk maken

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gaat regels opstellen die het voor bedrijven mogelijk moet maken om drones voor commerciële opdrachten boven personen te vliegen.

Vooral de vastgoed- en landbouwsector dringen al lang aan op zulke wetgeving.

Onder druk

De luchtvaartautoriteit staat zwaar onder druk van het Amerikaanse Congres en de drone industrie om het commercieel gebruik van drones in de buurt van personen makkelijker te maken.

Daarvoor heeft de autoriteit een nieuw comité in het leven geroepen dat uiterlijk tegen 1 april een nieuw regulerend kader moet uitwerken.

Pakketbezorging

Het vliegen boven personen met een drone zal ook van vitaal belang zijn voor de drones die Amazon en Google in de toekomst willen inzetten voor pakketbezorging.

Toch zal het comité zich voornamelijk richten op het gebruik van de kleinere, met camera’s uitgeruste drones die ingezet worden door vastgoedbedrijven, bewakingsfirma’s en luchtfotografen.

Mini drones

De FAA wil zich richten op drones uit de nieuwe Micro-UAV categorie van drones die minder dan 2 kg wegen, maar ook op zwaardere drones die door hun lage snelheid en veilige design weinig tot geen risico vormen voor de luchtvaart en de burgers op de grond.

Het uitvoeren van commerciële opdrachten is alleen toegestaan na het aanvragen van een specifieke vergunning. Het agentschap zal naar verwachting ook regels uitvaardigen die het commercieel gebruik van drones die zwaarder wegen dan 25 kg moet toelaten. Die worden verwacht tegen eind juni.

Flexibele regels

Een woordvoerdster van de FAA gaf aan dat het agentschap zich bewust is van de dringende vraag van de drone industrie om commerciële activiteiten te kunnen ontplooien in het Amerikaanse luchtruim. De korte termijn waarop die regelgeving in stand moet komen verplicht de autoriteit om flexibele regels op te stellen.

Volgens lobbyisten had het uitvaardigen van dergelijke regels anders nog jaren op zich laten wachten.

De wetgeving komt er nadat de beleidsmakers in het Amerikaanse Congres een voorstel goedkeurden die de beperkingen op het gebruik van zogenaamde micro drones van minder dan 2 kg moet verlichten.

Industrie standaarden

De FAA verklaarde dat het comité een standaard zal ontwikkelen voor drones die veilig kunnen gebruikt worden voor het vliegen boven personen en zal bepalen hoe drone fabrikanten in de toekomst kunnen voldoen aan de vereisten om boven een mensenmassa te vliegen.

De luchtvaartautoriteit zal naar eigen zeggen een wetsvoorstel uitwerken nadat de opdracht van het comité is afgerond.

Bron : Reuters