Top 20 invloedrijkste drone fabrikanten

Drone Industry Insights heeft een nieuwe top 20 klaar van de meest invloedrijke drone hardware- en softwarefabrikanten in het eerste kwartaal van 2016.

Aan de hand van hun invloed op de markt en de business activiteiten van deze bedrijven in het laatste kwartaal van 2015 – zoals het lanceren van nieuwe modellen of het aanwerven van fondsen – wordt een rangschikking gemaakt naar gelang de globale awareness van het bedrijf.

Wanneer nieuwe producten worden gelanceerd, een fondsenwerving is afgerond of M&A’s succesvol zijn uitgevoerd heeft dit een meetbaar effect en stijgt of daalt de score van het desbetreffende bedrijf.

top20Q12016

Top 4 ongewijzigd

Wat opvalt is dat Chinese drone gigant DJI en het Franse Parrot flink aan belangrijkheid inboeten ten voordele van andere momenteel zeer actieve fabrikanten. Beide bedrijven behouden vooralsnog wel hun dominante positie.

Het Amerikaanse 3D Robotics heeft een marktaandeel van bijna 30% en ook de score van het Chinese Yuneec stijgt fors, maar het bedrijf verliest toch één plaatsje op de ranglijst ten voordele van het Amerikaanse software bedrijf Airware en Boeings’ Insitu.

Stijgers

De volledige top 4 blijft in principe ongewijzigd in vergelijking met de vorige rangschikking in het laatste kwartaal van 2015, maar het marktonderzoek van DII meet wel grote verschuivingen bij de lager genoteerde bedrijven.

Bij de belangrijkste stijgers vinden we de cartografische software van Mapbox, de geavanceerde drones van Ascending Technologies en de Hexo+ drones van Squadrone System.

SQUADRONE SYSTEM

hexoHet Hexo+ Kickstarter project van Squadrone System haalde 1,3 miljoen dollar op voor de ontwikkeling van een hands-free action drone waarmee je zonder je te moeten bekommeren om de besturing jezelf kan filmen in allerlei (sport-)activiteiten.

Het project was zo succesvol dat het voorkomt in de top 20 van meest succesvolle kickstarter projecten ooit.

Na een investering van nog eens 3 miljoen dollar behoort het bedrijf met haar Hexo+ 3D hexacopter nu tot de 5 meest belangrijke drone fabrikanten ter wereld.

CYBAERO

apid oneZweedse drone fabrikant Cybaero komt voor het eerst voor in de top 20.

De APID ONE drone/helicopter UAV van Cybaero kan voorzien worden van luidsprekers, zoeklichten, videocamera en infra-rood camera, elektro-optische camera’s en een laser radar.

Deze UAV’s kunnen terreinen met een uitzonderlijk grote precisie in kaart brengen.

INSITU

Deze drone afdeling binnen Boeing heeft al licenties van de FAA gekregen voor het vliegen in commerciële functies zoals voor het verkennen van olievelden of het bewaken van oogsten.

Hoewel deze drones oorspronkelijk werden ontworpen voor militaire toepassingen is het gebrek aan belangstelling van de overheid de reden waarom Boeing zich nu meer richt tot de commerciële markt.

EHANG

Het Chinese Ehang, de bouwer van één van de eerste bemande drones scoort veel hoger dan in het vorige kwartaal.

Hoewel ze op de derde plaats in de ranking blijven staan heeft het bedrijf met de nieuwe generatie Ehang Ghost 2.0 drone flink aan terrein gewonnen en komen ze nu met 41% dicht in de buurt van het marktaandeel van DJI en Parrot.

De Ehang Ghost 2.0 drone heeft een aantal exclusieve nieuwe functies zoals Virtual Reality drone brillen en AVATAR Tilt control, waarmee de drone reageert op de hellingshoek en de beweging van de smartphone in je hand.

ASCTEC

Het Duitse Ascending Technologies verbaast de wereld met regelmaat met hun high-tech oplossingen zoals door lasers aangedreven drones die meer dan 12 uur in de lucht kunnen blijven en uitgerust zijn met gesofisticeerde opname apparatuur.

Ook kwamen zij op de proppen met de eerste drone met “zelfbewustzijn”.

Dankzij Intels’ RealSense™ module, die amper 8 gram weegt en minder dan 4 mm dik is, kan AscTec haar drones uitrusten met camera’s met dieptezicht die een verwaarloosbare impact hebben op de vliegtijd en het draagvermogen van de drone.

Intel’s technologie vormt een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van ontwijkings technologie die botsingen moet voorspellen en voorkomen.

Dalers

Niet alle kickstarter projecten lopen succesvol af, dat werd duidelijk toen de CEO van ZANO het bedrijf verliet in november 2015 na persoonlijke gezondheidsklachten en onverzoenbare meningsverschillen met de rest van het bestuur.

De Zano drone had een volledig autonome micro-drone moeten worden en het project werd gesteund door meer dan 12.000 financiers.

Het bedrijf voltrok vlak na het vertrek van de CEO een vrijwillige liquidatie van de middelen en dat bracht Kickstarter zelf een hoop negatieve publiciteit op. Zano komt dan ook niet meer voor in deze meest recente top 20.

Bron : Drone Industry Insights