Top 20 geregistreerde drones in Amerika

Het Duitse marktonderzoeksbureau Drone Industry Insights heeft hun jaarlijkse Drone Type Ranking gepubliceerd.

In die rangschikking vinden we 4.200 drones die in het vierde kwartaal van 2015 in Amerika een toelating hebben gekregen voor het uitvoeren van commerciële opdrachten, opgesplitst per type en fabrikant.

Fabrikanten

In de top 10 vinden we bijna uitsluitend types van Chinese marktleider DJI, met uitzondering van het Zwitserse Sensefly’s ebee wingplane toestel op de achtste plaats. Dit vleugelvliegtuig vliegt vol-autonoom en maakt foto’s op hoge resolutie van het terrein voor (3D) mapping.

De populaire Yuneec Typhoon Q500 valt net buiten de top 10 en het leuke Lockheed Martin Indago toestel sluit de ranglijst.

Opvallend is de Belgische vertegenwoordiging met het Trimble UX5 vleugelvliegtuig, daarvan zijn er momenteel 52 geregistreerd. Dit vleugelvliegtuig is van oorsprong van Gentse bodem en werd ontwikkeld door het vroegere Gatewing, dat in 2012 werd overgenomen door het Amerikaanse Trimble.

Drone-Type-Ranking-Q4-2015 (1)

 

Trends

De rangschikking maakt ook een vergelijking met het derde kwartaal van 2015 om zodoende trends te kunnen volgen. Het onderzoeksbedrijf concludeert dat er een lichte opmars is van de professionele toepassingen en een terugval van de types uit de beginfase. Toen startte iedereen met een Phantom in z’n handen nog een bedrijfje op om er professionele diensten mee aan te bieden.

De semi-professionele DJI Phantom 3 Advanced en de 3D robotics Solo zijn de grootste stijgers. De DJI Phantom 3 Professional en de Aeryon Skyranger worden ook iets meer ingezet en de Inspire 1, de Sensefly ebee en de 3D Robotics Iris+ behouden hun stevige marktaandeel.

Groeipotentieel

Om een beter inzicht te krijgen in de groei van de markt:  3 maanden eerder hadden 2.402 drones een vergunning, op het einde van dit kwartaal waren dat er al bijna 4.600. Dat toont het enorme groeipotentieel van de markt, niet alleen door het hoger aantal uitgereikte vergunningen, maar ook door de grotere vraag naar drone services in de VS.

Het aantal vergunningen had overigens nog hoger kunnen liggen, ware het niet dat de Amerikaanse authoriteiten een beperkte doorstroom van 333 applicaties per maand hanteert. “Wat we hier dus zien is een enorme markt pull die wordt afgeremd door de autoriteiten,” aldus het bedrijf.

Vergunningen

Al deze drones hebben het proces afgelegd om een zogenaamde 333-exemption te verkrijgen van de FAA als toelating voor het uitoefenen van een economische activiteit. Op het eind van 2015 waren er 5.761 drone platformen geregistreerd die commerciële opdrachten mogen uitvoeren in Amerika.

De ranglijst toont tenslotte ook aan dat toepassingen in specifieke sectoren (landbouw, bouw, mijnbouw etc.) nog een enorm groeipotentieel hebben en nu nog ondervertegenwoordigd zijn.

Bron : Drone Industry Insights