Belgian FPV-racing Championship 2016

Het is lang niet voor iedereen duidelijk hoe je kan participeren in het nationale Belgische kampioenschap drone racing en je zo te kwalificeren voor het wereldkampioenschap drone racing in Hawaii.

Hier vind je overzicht van de stappen die je moet ondernemen om te kunnen meedingen naar de prijzenpot van $200.000 die door de World Rotor Sports Association van 17 tot 22 oktober zal worden uitgereikt aan de beste drone racing piloten ter wereld.

Overzicht

   1. Hoe deelnemen?
   2. Wedstrijd reglement
   3. Technische vereisten
   4. Wedstrijd data
   5. Organisaties
   6. Vliegclubs
   7. Europees Kampioenschap 2016
   8. Nuttige links

Deelnemen aan Belgian FPV Championship 2016

Om deel te nemen aan het wereldkampioenschap moet je je eerst kunnen kwalificeren tijdens de kwalificatiewedstrijden van het Belgian FPV Championship 2016.

Er zijn enkele stappen nodig vooraleer je kan deelnemen aan één van de aankomende rondes van dit nationale drone racing kampioenschap.

Stap 1: Word lid van een vliegclub voor modelvliegtuigen

De eerste stap om te kunnen deelnemen is je lid te maken bij één van de vliegclubs in je buurt die aangesloten zijn bij de Vereniging voor Modelluchtvaartsport (VML).

Noteer wel dat niet alle modelvliegtuig hobbyclubs open staan voor nieuwe leden die met een drone of quadcopter willen vliegen. Daarom is het misschien beter om contact op te nemen met één van de vliegclubs die één van de vijf rondes van het Nationale Drone Racing Kampioenschap organiseren

Drone Racing Belgium gaf recentelijk te kennen te overwegen om zelf een vliegclub te beginnen die specifiek bedoeld zal zijn voor Belgische drone racing piloten. Dat zou het in de toekomst alvast een stuk eenvoudiger maken om deel te nemen aan één van deze wedstrijden.

Belangrijk!

 • Het is mogelijk dat de vliegclub waarvan je lid wordt je vraagt om een vliegbrevet te halen. Hoewel dergelijk brevet geen vereiste is om een FAI vergunning te krijgen (zie stap 3), en het ook niet noodzakelijk is om deel te nemen aan het kampioenschap kan een brevet wel helpen om de Belgische wetgeving omtrent het gebruik van RC vliegtuigen en de praktijk van het vliegen met RC vliegtuigen snel onder de knie te krijgen. Bovendien is het behalen van een dergelijk brevet geen moeilijke procedure.
 • Sommige vliegclubs kunnen ook om een medisch attest vragen.

Stap 2: Word lid van de VML

Nadat je bent aangesloten bij een vliegclub voor modelvliegen kan je je aansluiten bij de VML. Dat doe je via een aanvraagformulier dat je kan vinden op de website van VML of kan bekomen via de vliegclub waar je lid bent. De aanvraag moet worden ondertekend door de secretaris van je vliegclub om geldig te zijn.

De aanvraag tot lidmaatschap moet worden verzonden naar het secretariaat van de VML.

Stap 3: Vraag een SPORT licentie aan bij FAI

Eens je een lid bent van een door de VML erkende vliegclub en je je hebt aangesloten bij de VML kan je een aanvraag indienen voor een FAI SPORT licentie. Deze vergunning is een vereiste om te kunnen deelnemen aan één van de kwalificatierondes van het nationale kampioenschap.

Je kan een aanvraag indienen via een aanvraagformulier dat je kan vinden op de website van VML of kan bekomen via de vliegclub waar je lid bent. Om geldig te zijn moet je op de aanvraag de vliegclub waarbij je bent aangesloten vermelden, alsook je door de VML uitgereikte registratienummer.

Belangrijk!

 • Vergeet bij je aanvraag via je modelvliegclub niet te vermelden dat je een SPORT licentie aanvraagt, de gewone licentie is wit, de sportlicentie is gekleurd. Er is geen extra kost voor deze sportlicentie, maar het is een vereiste om deel te kunnen nemen aan het nationale kampioenschap.

Stap 4: Kies je categorie

Er zijn twee categoriën waarvoor je je kan inschrijven:

STARTER: Voor beginnende drone racing piloten is er een nieuwe categorie in het leven geroepen. In de starterscategorie kan je deelnemen aan de races zonder je al te veel zorgen te moeten maken om je beginners-vliegkunsten. Op die manier wil de sportorganisatie de drempel om deel te nemen zo laag mogelijk maken en iedereen een kans geven om te participeren in deze gloednieuwe sporttak.

OPEN: Heb je al ervaring met FPV vliegen dan kan je je registreren als “echte” drone racing piloot in de OPEN categorie.

Stap 5: Registreer je bij FPV-Racing Belgium

Van zodra je lid bent bij een modelvliegclub en je via de VML een FAI sportlicentie hebt gekregen kan je je registreren voor de eerste ronde van het nationale kampioenschap. Dat kan via deze pagina op de website van FPV-Racing.be.

Je kan bij je aanmelding aangeven of je je wil inschrijven voor één ronde, of nu al geïnteresseerd bent om deel te nemen aan meerdere rondes.

 

FAI wedstrijdreglement voor FPV wedstrijden (F3U)

Voor beide categorieën gelden ongeveer dezelfde regels, opgesteld volgens de FAI regelgeving (SC4_VolF3) die op 1 januari 2016 van kracht werd. Voor de starters categorie werden er enkele kleine aanpassingen gemaakt:

STARTERS CATEGORIE

Voor de starters categorie gelden dezelfde regels als voor de OPEN categorie, met uitzondering van volgende aanpassingen:

1.2. Motoren
STARTER :
 • Elektrische motoren met een maximale voltage van 12.8 Volt (3S) worden toegelaten. De voltage van het toestel wordt voorafgaand aan de wedstrijd gemeten door het wedstrijdcomité.
STARTER & OPEN  :
 • Een maximale tilt hoek van 15° op de horizontale vluchtlijn van de frame. Als de hoek actief kan worden bijgesteld tijdens de vlucht moet dit mechanisch gebeuren en niet elektronisch.
 • Op een tricopter wordt de helling van een motor tijdens de vlucht alleen toegestaan in de yaw richting.
1.3. Propellers
STARTER:
 • Maximale diameter van de propellor is 5 inch (12.6 cm)
 • Metalen propellers zijn verboden
 • Propeller protectie systemen zijn verboden

OPEN CATEGORIE

Voor de OPEN categorie gelden de volledige regels voor de Volume F3 Radio Control FPV Racing Model Aircraft, zoals opgesteld door FAI (versie januari 2016).

Je kan de volledige regelgeving bekijken in dit document dat te vinden is op de FAI website.

 

Technische vereisten

  • Voor alle deelnemers zal er een officiële 25 mW VTX (de video transmitter voor de FPV live-feed) beschikbaar worden gesteld door de wedstrijdorganisatie. Je race drone moet voorzien zijn van één beschikbare Molex voeding en een Molex 5-pins met video-out. De camera moet voorzien zijn van een aparte voeding. De VTX zal worden geïnstalleerd op het frame of de batterij van je multirotor.
  • Om aan de wedstrijd te kunnen deelnemen moet je race drone voorzien zijn van een werkend FailSafe systeem. Als je FailSafe niet werkt zal je toestel niet toegelaten worden tot de wedstrijd.
  • Reserve onderdelen moeten uiteraard zelf meegebracht worden.

 

Belgian FPV Championship 2016 data

Een overzicht van de vijf races die voor het nationale kampioenschap worden gehouden:

[wpsm_comparison_table id=”8″ class=”center-table-align”]
Klik op website om naar de website van één van de participerende vliegclubs te gaan en meld je aan voor lidmaatschap.

 

Organisaties

  •  Belgian AeroModelers League (LBA/BML)

   Een non-profit organisatie die alle hobbyclubs van RC modelvliegtuigen in ons land verenigt.

  • FPV-Racing Belgium

   Deze vzw is onderdeel van de Belgian AeroModelers League ( LBA/BML) en werd opgericht voor de FPV Racing sporttak.

  • Vereniging voor modelluchtvaartsport (VML)

   Via je lidmaatschap bij een erkende modelvliegclub kan je lid worden van de VML.

 

Alle modelvliegclubs in Vlaanderen:

Je kan op deze landkaart klikken voor een link naar overzichtelijke kaart op Google Maps van alle modelvliegclubs die aangesloten zijn bij de VML.

vmllandkaart

Hieronder de links naar de complete lijst van alle bij de VML aangesloten clubs :

In Antwerpen : http://flytovml.com/Aangesloten-clubs/Antwerpen

In Limburg : http://flytovml.com/Aangesloten-clubs/Limburg

In Vlaams Brabant : http://flytovml.com/Aangesloten-clubs/Vlaams-Brabant

In Oost-Vlaanderen : http://flytovml.com/Aangesloten-clubs/Oost-Vlaanderen

In West-Vlaanderen : http://flytovml.com/Aangesloten-clubs/West-Vlaanderen

 

Europees kampioenschap 2016

De organisatoren van het eerste drone racing wereldkampioenschap zijn van plan om een eerste Europese drone kampioenschap te organiseren in november 2016.

De precieze data zijn op het moment van dit schrijven nog niet bekend, maar het staat vast dat de races zullen doorgaan in Frankrijk. Elk jaar zal een ander gastland de racewedstrijden organiseren.

Bezoek de website op http://www.wrsa.org/european-cup/

 

Links :

Links naar de vermelde organisaties:

 

2 reacties op “Belgian FPV-racing Championship 2016

 1. wat betekent “Een maximale tilt hoek van 15° op de horizontale vluchtlijn van de frame. Als de hoek actief kan worden bijgesteld tijdens de vlucht moet dit mechanisch gebeuren en niet elektronisch.”

  ik vlieg namelijk met de camera tussen de 35 en 45 graden. is dit dan niet toegelaten?

Comments are closed.