Belgische drone crasht in Frankrijk

Een grote commerciële drone van een niet nader vrijgegeven Belgisch bedrijf is gisteren neergestort op zo’n 50 kilometer van de Belgisch-Franse grens. Dat meldde het Franse leger gisteren volgens de kranten Le Parisien en L’essentiel.

De drone vloog aan een snelheid van 140 km/u toen de professionele piloten de controle over de besturing kwijtraakten.

De Belgische autoriteiten meldden via de Belgische militaire luchtverkeersleiding het incident aan de Franse autoriteiten via het CNOA (le centre national des opérations aériennes), dat onmiddellijk het leger op de hoogte bracht. Het CNOA en de Belgische militaire luchtverkeersleiding werken samen dankzij grensoverschrijdende afspraken die enkele jaren terug werden gemaakt.

Franse luchtmacht

De drone werd op een afstand geëscorteerd door een Franse straaljager van het type Rafael, en later ook door een Franse helikopter, alvorens het neerstortte in een veld nabij Dizy-le-Gros in de Aisne streek, nabij de Franse Ardennen.

Volgens een woordvoerster van Sirpa-Air (Service d’information et de relations publiques de l’armée de l’air) kwam er om 14:33 in de namiddag een melding binnen van de Belgische autoriteiten dat een grote drone die eigendom is van een niet nader vrijgegeven privé onderneming het Franse luchtruim aan hoge snelheid was binnengedrongen.

Dassault RafaleEén minuut later stuurde de Franse luchtmacht een Rafale straaljager op het toestel af.

De Rafale steeg op vanaf de luchtmachtbasis van Saint-Dizier in Haute-Marne en om 16:07 kon de piloot van de straaljager de drone intercepteren.

De drone was van een zeer groot onbekend type en had een geschatte vleugelwijdte van 3 meter. Het toestel werd geïdentificeerd als zijnde ongevaarlijk omdat er op de drone geen extra lading kon worden waargenomen.

Geen schade

Na een achtervolging waarbij de piloot van de straaljager op een afstand achter de drone aan bleef vliegen begaven de motoren van de drone het toen die aan een waanzinnige snelheid van 140 km/u het Franse luchtruim doorkruiste. Tegen die tijd had zich ook een helikopter bij de achtervolging gevoegd.

Het drone toestel stortte kort daarop neer nabij het dorpje Dizy-le-Gros, op zo’n vijftig kilometer van de Franse stad Reims, en zo’n 50 kilometer van de Belgische grens.

Gelukkig stortte het toestel neer in een veld buiten het dorp en maakte de crash van de drone geen schade.

Wetgeving

Vlak na de crash kwam de Franse gendarmerie meteen ter plaatse en sloot de plaats van het incident af.

Het is in België momenteel nog altijd verboden om met een drone te vliegen. Na de aanpassing van haar derde wetsvoorstel wacht Jacqueline Galant nu op de goedkeuring van haar koninklijk Besluit door de Gewesten en de Europese Commissie.

Wie de eigenaar is van de drone of waarom dit bedrijf in België aan hoge snelheid met grote drones vliegt werd vandaag vooralsnog niet vrijgegeven.