CNN drone in Fukushima, 5 jaar na de ramp

Het is morgen exact vijf jaar geleden dat een aardbeving en een daaropvolgende tsunami de oostkust van Japan zwaar teisterde.

Bij de natuurramp kwamen duizenden mensen om het leven, en ook enkele kernreactoren raakten zwaar beschadigd, waarbij de ergste schade veroorzaakt werd in de nucleaire reactor Daiishi in Fukushima.

Natuurramp

De aardbeving duurde niet minder dan 6 minuten, had een kracht van 9,0 op de schaal van Richter en was de ergste die Japan ooit trof.

cnn fuku 3De beving was zo krachtig dat het grootste eiland van Japan, Honshu met meer dan twee meter naar het oosten verschoof.

De tsunami die daarop volgde veroorzaakte golven tot 40 meter hoog die vele huizen in de kustgebieden van de kaart veegde.

Meer dan 20.000 mensen verloren het leven bij de ramp, en honderdduizenden mensen werden dakloos.

Nucleaire ramp

Zo’n 50 minuten na de beving na de beving voltrok zich een nog veel grotere ramp.

cnn fuku1De koelsystemen van de nucleaire kernreactoren van Fukushima raakten door de tsunami die erop volgde zwaar beschadigd, waardoor de kernreactoren niet meer gekoeld konden worden.

Zo voltrok zich de grootste nucleaire ramp in de geschiedenis sinds de ramp in Chernobyl in 1986.

Meltdown

Golven van meer dan 10 meter beukten in op de drie kernreactoren van Fukushima en zetten de noodgeneratoren die de levensbelangrijke koelsystemen van stroom voorzien onder water.

Daardoor begonnen de brandstofstaven in de reactoren te smelten, wat na een paar uur leidde tot een nucleaire meltdown van de eerste reactor. Het heeft uiteindelijk 88 dagen geduurd vooraleer de Japanse overheid toegaf dat er een meltdown had plaatsgevonden.

Radioactief water

Met zeewater probeerde men de temperatuur van de reactor te koelen, waardoor miljoenen liter radio-actief water in zee terecht kwam.

Daarna bouwde men in ijltempo ondergrondse waterreservoirs om het zwaar vervuilde water op te slaan. Inmiddels werd er zo’n 800.000 ton radio-actief koelwater opgevangen in de haastig gebouwde, lekkende tanks, en elke dag komt daar nog eens 400 ton vervuild water bij.

Radioactieve bodem

De Japanse overheid heeft al 1,5 miljard dollar uitgegeven aan de ramp, en geschat wordt dat er zo’n 22 miljoen vierkante meter vervuilde grond zal moeten worden opgeruimd.

Die wordt opgeslagen in duizenden grote zwarte industriële zakken en het zal volgens uitbater TEPCO nog minstens 40 jaar duren voor de opruiming voltooid zal zijn.

Drone beelden CNN

Een drone van de nieuwszender CNN is er in geslaagd om beelden te maken in de 20 km wijde evacuatiezone waar niemand nog mag komen.

cnn fuku 2Het eerste beeld toont het kuststadje Namie dat grotendeels werd verwoest door de 15 meter hoge golven van de tsunami en er nu compleet verlaten bijligt.

Daarna vliegt de drone naar de nucleaire site van Fukushima met de kernreactor Daiichi, waar de meltdown heeft plaatsgevonden, en overheen de desolate omgeving rond de site.

We zien de drone opstijgen in de spookstad Futaba, en boven de zakken met het opgeslagen radioactief water vliegen. De video toont ook beelden van de verlaten serre’s en de haastig gebouwde noodwoningen waar nog steeds duizenden mensen worden opgevangen.

Bekijk deze hallucinante drone video op de website van CNN : http://edition.cnn.com/2016/03/08/asia/fukushima-five-year-anniversary