De pizzadrones komen er aan!

Enkele jaren geleden bestelde ik al domeinen als pizzadrone.be, ervan uitgaande dat het nog wel een jaar of tien zou kunnen duren vooraleer er sprake zou zijn van een dergelijke geniale service.

Maar in 2016 is hij er al, de eerste echte autonome pizzadrone! Al kan hij helaas nog niet vliegen.

Domino’s Robotic Unit

Na de eerste experimenten van Domino’s pizza met vliegende drones in Engeland heeft het bekende pizzarestaurant nu de zelf-rijdende DRU (Domino’s Robotic Unit) voorgesteld aan het grote publiek.

pizzadroneHet is ‘s werelds eerste autonome pizza bezorgingsvoertuig, uitgerust met een GPS navigatiesysteem en een opbergplaats voor warme pizza’s en koude dranken.

Het wagentje zal nog niet onmiddellijk kunnen worden ingezet, daarvoor zal er nog wat gedebatteerd moeten worden met overheden en autoriteiten, maar het prototype geeft klanten wel al een vooruitblik op de toekomst van thuisbezorgde pizza’s via autonome robots.

Het toestel lijkt qua uiterlijk wat op een kever en werd ontwikkeld door Domino’s pizza in samenwerking met het militaire start-up bedrijfje Marathon dat zich specialiseert in robottechnologie.

Australië

pizzadrone1De Domino’s Robotic Unit (DRU) heeft een compartiment voor hete maaltijden en koude dranken. De bezorger vult de drone met de bestelling, voert de bestemming in, en dankzij nieuwe ontwijkingstechnologie zal hij onderweg nooit tegen een boom of ander gebouw kunnen botsen.

De pizza drone werd getest in Queensland (Australië) in een semi-autonome modus, waarbij de operator nog altijd de besturing kan overnemen voor het geval er iets zou misgaan.

Domino’s pizza hoopt nu dat hun nieuwe delivery expert in de toekomst zal kunnen worden opgenomen in de Domino familie.

Vorig jaar bracht het populaire pizza restaurant ook al speciale pizza bezorgingsauto’s op de markt waarvan er zo’n honderdtal zullen gaan rijden in zo’n 25 verschillende regio’s.

DomiCopter Testvluchten

Een drietal jaar terug experimenteerde Domino’s Pizza al met drones voor de bezorging van pizza. Het gebruikte hiervoor geavanceerde octocopters.

De DomiCopter bleek in die tijd commercieel nog geen haalbare kaart, maar de test werd een succesvol marketing experiment dat het restaurant veel media-aandacht bezorgde.