Drone filmt grootste lava-meer ter wereld

Bradley Ambrose, een doorwinterde vulkanoloog, heeft vorige maand de actieve vulkaan Mount Nyiragongo in Oost-Congo beklommen.

Om foto’s te kunnen nemen van de krater nam Bradley bovendien ook een drone mee. Binnen in de vulkaan bevindt zich namelijk het grootste vloeibare lava-meer ter wereld.

Al jaren actief

mount nyDe Nyiragongo vulkaan is 3.470 meter hoog en bevindt zich in het Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo.

Hij ligt ongeveer 20 kilometer ten noorden van Goma en het Kivu meer, en juist ten westen van de grens met Rwanda.

De vulkaan is al jaren actief en kan op elk moment uitbarsten en gloeiend hete lava uitspuwen.

Lava meer

De krater is ongeveer 2 kilometer breed en bevat al jaren een kolkend lava-meer dat constant in beweging is.

volcano-crater-3_3583266kHet is niet bekend hoe lang de vulkaan al actief is, maar sinds 1882 zijn er al 34 uitbarstingen geweest.

Veel van die uitbarstingen duren meerdere jaren en manifesteren zich in de vorm van een gigantisch kolkend lava-meer aan de binnenkant van de krater.

Niet bang

Bradley ondernam de gevaarlijke missie samen met een team van vijf wetenschappers die een team van Japanse wetenschappers begeleidden.

volcano-crater-lav_3583270kDe 40-jarige wetenschapper verklaarde aan de Engelse krant The Guardian niet echt bang te zijn tijdens de beklimming.

“Ik heb over de hele wereld al vele vulkanen beklommen en we gebruiken altijd een veiligheidskoord dat ons beschermt tegen het vallen, maar het blijft een actieve vulkaan en daar zijn natuurlijk grote gevaren aan verbonden.”

Drone opnames

Bradley was bovendien erg voorzichtig met zijn drone en vloog alleen over de kampplaats en over de bovenste rand van de krater.

“Ik had verhalen gehoord van drones die om onverklaarbare reden naar beneden vallen terwijl ze over een krater vliegen, en ik wou het risico niet lopen om het toestel te verliezen.”

Video

Deze video werd door Bradley zelf gemonteerd en vorige maand online geplaatst vanuit de Congolese stad Goma. Het korte fragment toont enkele drone beelden en beelden met een full-frame camera.

In de volgende video zien we het basis kamp en het lava-meer liggen diep binnenin de krater. Deze toont alleen beelden die gemaakt werden met Bradley’s drone.

Bradley verklaarde erg gelukkig te zijn met de fantastische opnames die hij van de vulkaan en het lava-meer kon maken.