Drone toont Greenpeace’s schade aan Nazca lijnen

Op mijn zoektocht naar interessante drone video’s van de befaamde Nazca site in Peru stuitte ik op slechts twee korte video’s, beide gemaakt in 2014.

De eerste video werd gemaakt in opdracht van de Peruviaanse overheid in verband met een rechtszaak tegen Greenpeace activisten, en een tweede video werd opgenomen door een Peruviaanse drone liefhebber uit Lima.

Klimaattop

In december 2014 vond in de Peruviaanse hoofdstad Lima een grote klimaatconferentie plaats over de opwarming van de aarde. Om te benadrukken dat Greenpeace de klimaattop een hart onder de riem wilde steken hadden activisten van de milieubeweging een bijzonder roekeloos plan bedacht.

Een spoor van vernieling

Zonder veel voorbereiding betraden twintig activisten uit Argentinië, Oostenrijk, Brazilië, Duitsland, Italië, Spanje en Chili de befaamde site, die in 1994 door de UNESCO werd uitgeroepen tot werelderfgoed, om daar hun boodschap te verkondigen.

_79637604_79633117

Met grote gele doeken werd een tekst op de site geplaatst, net naast één van de meest bijzondere tekening uit het hele gebied.

De activisten negeerden de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen die moeten genomen worden door mensen die het gebied betreden en lieten tijdens hun trektocht diepe sporen na die onherstelbare schade aanrichtten aan de mysterieuze tekeningen.

Drone beelden

De stunt wekte wereldwijd veel verontwaardiging op over de roekeloosheid van de activisten en de Peruviaanse overheid nam maatregelen om de activisten individueel verantwoordelijk te stellen voor de schade aan hun duizenden jaar oude kunstwerk.

Een woordvoerster van Greenpeace verklaarde eerst nog dat de groep zeer voorzichtig was geweest tijdens de actie, maar dat bleek niet het geval.

Dat bewijzen de unieke drone beelden die de Peruviaanse overheid van het gebied maakte en exclusief werden uitgezonden door het Amerikaanse televisienetwerk PBS.

Het Peruviaanse Ministerie van cultuur maakte naast de drone video ook luchtfoto’s van de vernielingen die vlak naast de wereldberoemde “vogel” (kolibrie) en “landingsbaan” tekeningen werden aangebracht.

Niet toegankelijk voor het publiek

De Nazca site is al decennialang strikt verboden terrein voor het publiek, en de weinige wetenschappers die de plek mogen betreden om de lijnen te onderzoeken doen dit alleen met aangepast schoeisel teneinde de zeer fragiele tekeningen die in het dorre woestijnklimaat al vele honderden jaren bewaard zijn niet te beschadigen.

Met het aangepaste schoeisel wordt het gewicht verdeeld over een groter oppervlak zodat ze geen voetsporen achterlaten, net zoals de sneeuwschoenen van de Indianen in Noord Amerika. Toeristen kunnen de Nazca lijnen dan ook enkel bezichtigen door een ticket te kopen voor een vlucht met een vliegtuig boven het gebied.

Extreem fragiel

De Nazca lijnen zijn extreem fragiel,” legt de Minister van Cultuur Luis Jaime Castillo uit op de BBC. “De site bestaat uit zwarte rotsen op een witte zanderige ondergrond die een corrosielaag heeft die er honderden tot duizenden jaren over doet om te worden gevormd.”

apenazcaOmdat het op die plek nooit regent blijven de lijnen zo goed bewaard. De schattingen van de ouderdom van de Nazca lijnen lopen uiteen maar men gaat uit van een ouderdom van zo’n 1.500 tot 2.000 jaar.

De voetstappen die je daar nalaat blijven vele honderden of zelfs duizenden jaren zichtbaar en net op de plek van de meest bekende tekening zijn nu doorheen één van de meest opvallende lijnen sporen achtergebleven van de actie van de milieuactivisten.”

De Minister besloot dan ook onmiddellijk om de twintig activisten van Greenpeace voor hun actie te vervolgen.

Onherstelbare schade

Ze hebben de meest befaamde kolibrie afbeelding niet direct beschadigd maar er werden vlak naast de tekeningen nieuwe markeringen getrokken en ook de trektocht van de groep heeft de site onherstelbaar beschadigd en zal honderden jaren zichtbaar blijven.” aldus de Minister.

De Minister verklaarde bovendien dat de Peruviaanse regering geen probleem heeft met de boodschap van de tekst, “maar het doel heiligt in dit geval niet de middelen.”

Op de drone beelden zien we dan ook de achtergebleven contouren van de boodschap die Greenpeace er had geplaatst.

Arrestatie

Greenpeace heeft zich meermaals verontschuldigd voor de toegebrachte schade en beloofde geen gebruik te maken van het campagnemateriaal. De actie veroorzaakte dan ook protest binnen de beweging en de organisatie heeft nieuwe regels opgesteld die de activisten verbieden om vernielingen aan te brengen aan heilige sites.

greenpeace nazcaDe Peruviaanse overheid klaagde onmiddellijk drie mensen aan voor de vernielingen, een Argentijnse activist en twee journalisten.

Kort daarop gaf Greenpeace zelf nog eens de namen door van vier activisten die zich vrijwillig wilden aangegeven, maar de organisatie gaf niet alle namen vrij van de andere activisten.

Het gerechtshof eiste daarom vooreerst de arrestatie van de Argentijn Mauro Fernandez, één van de coördinators van de actie, en van twee journalisten die de actie moesten verslaan.

Uitlevering

Fernandez werd volgens Interpol in februari 2015 gearresteerd en werd 6 maanden opgesloten in een Argentijnse gevangenis, waarna Peru om zijn uitlevering vroeg. Fernandez riskeert nu tot zes jaar gevangenisstraf voor het meehelpen coördineren van de actie.

Ook de Duitse archeoloog en organisator van de actie, Wolfgang Sadik werd samen met Martin Kaiser en Iris Weidemann en nog drie andere activisten aangeklaagd in een burgerlijke rechtszaak.

Verontschuldigingen

Volgens het Peruviaanse gerecht zal Greenpeace ook moeten opdraaien voor de kosten van het gerechtelijk onderzoek en voor het -voor zover mogelijk- herstellen van de schade.

Kumi Naidoo, directeur van de organisatie verscheen persoonlijk voor het gerechtshof en verontschuldigde zich meermaals voor het incident.

In een verklaring zei Kumi “Greenpeace had nooit aan de actie op de Nazca lijnen mogen beginnen. We moeten nu al onze aandacht richten om dit recht te zetten. Dit is niet waar Greenpeace voor staat.”

Gebrekkig beleid van de overheid

Niet lang na het incident klaagden archeologen aan dat niet alleen Greenpeace verantwoordelijk moet worden gesteld voor het toebrengen van schade en vernieling aan de Nazca site.

696px-nazca-lineas-perro-c01Lokale truckers nemen soms een binnenweg en rijden dwars doorheen het gebied, hun bandensporen doorkruisen de fragiele tekeningen.

Er zijn in de omgeving ook plunderaars actief die op zoek zijn naar mineralen, en argeloze piloten rijden er met hun terreinwagens om er aan off-road racing te doen.

De archeologen hekelen het gebrek aan budget en inzet van de Peruviaanse overheid om deze plek afdoende te beschermen tegen de lokale vernielers van deze site.

Drone video van een amateur

Gelukkig bestaat er naast de video van de overheid ook een korte amateur video waar de focus niet ligt op de vernieling van de site.

Twee maanden voor het incident kon een lokale drone liefhebber deze unieke beelden maken, gefilmd met een DJI Phantom met een GoPro camera.

In deze korte video zien we overblijfselen uit de Inca tijd, enkele beroemde tekeningen, en een mooie oase in de omgeving.

De lijnen en tekeningen zijn nauwelijks tot niet zichtbaar vanop de grond, en komen pas tot uitdrukking vanuit de lucht, wat meteen één van de grootste mysteries is over de oorsprong en betekenis van deze unieke kunstwerken.