FAA krijgt 2 jaar om pakketbezorging mogelijk te maken

Een commissie van de Amerikaanse senaat heeft het wetsvoorstel goedgekeurd dat de financiering van het Amerikaanse luchtvaartagentschap FAA tot september 2017 regelt. Over het wetsvoorstel moet volgende maand nog door de Amerikaanse Senaat worden gestemd alvorens het wordt omgezet in een wet.

Het voorstel werd positief onthaald door het Amerikaanse Senate Committee on Commerce, Science and Transportation en kon op amper een uur tijd zonder veel discussie worden aangenomen.

Meer mogelijkheden voor drone operaties

In het wetsvoorstel werden ook nieuwe doelen vooropgesteld omtrent de regelgeving over drones. Zo zal het agentschap het bezorgen van pakketjes via drones binnen 2 jaar mogelijk moeten maken. Dit zou bedrijven als Amazon in staat stellen om hun drone delivery programma eindelijk in praktijk te brengen.

Een andere belangrijke vernieuwingen is de verruiming van het gebruik van drones door consumenten en professionals. Zo zal het agentschap nachtvluchten mogelijk moeten maken en ook zullen drones in de toekomst moeten kunnen vliegen buiten de VLOS (Visual Line Of Sight) van de operator.

Wijzigingen voor de luchtvaart

Het controversiële plan om de bevoegdheid van de FAA over de controle van het luchtverkeer over te hevelen naar een onafhankelijke non-profit organisatie haalde het -zoals verwacht- niet.

lubitzHet nieuwe wetsvoorstel geeft de luchtvaartautoriteit nu ook meer mogelijkheden om piloten van vliegtuigen uit de burgerluchtvaart beter te screenen op eventuele mentale gezondheidsklachten zoals depressie of zelfmoordneigingen.

Ongeveer een jaar geleden bracht een piloot van Germanwings Flight 9525 zijn toestel bewust in een duikvlucht waarna het toestel neerstortte en alle passagiers, personeel en piloten omkwamen.

Economisch voordeel

In het voorstel wordt ook de manier waarop luchtvaartmaatschappijen met hun passagiers moeten omgaan aangepast. Zo zullen verborgen kosten op voorhand beter kenbaar moeten worden gemaakt aan de reizigers.

De luchtvaartautoriteit zal ook kenbaar moeten maken hoe de aanpassingen aan de luchtverkeersleiding economisch voordeel oplevert voor luchtvaartmaatschappijen en andere gebruikers van het luchtruim, en de vergunningsprocedure voor vliegtuigen wordt aangepast.

Bescherming van de privacy

In het deel van het wetsvoorstel dat betrekking heeft op het gebruik van drones krijgt de luchtvaartautoriteit meer armslag om drones van luchthavens en andere kritieke plaatsen te weren.

Ook worden de privacy-regels strenger en er zal meer aandacht geschonken moeten worden aan de bescherming van de privacy bij het verlenen van vergunningen voor drone operaties.

Amendement voor pakketbezorging

In een amendement dat toegevoegd werd door Senatoren Heller en Cantwell wordt de FAA opgedragen om regels op te stellen die het afleveren van pakketjes via drones mogelijk moet maken. Het nieuwe wetsvoorstel is goed nieuws voor Google, Amazon en andere transportbedrijven die al langer aandringen op wetgeving voor het transport van goederen via drones.

Hoewel in eerste instantie gedacht wordt aan de commerciële toepassingen van de nieuwe wetgeving zal de luchtvaartautoriteit volgens het wetsvoorstel ook aan particulieren en non-profit organisaties een vergunning moeten kunnen verlenen om pakketjes bij niet-winstgevende opdrachten te bezorgen.

Vergunningen

Het amendement dringt aan om het uitreiken van dergelijke vergunningen te baseren op een analyse van de veiligheid en performantie. Ook zal het wetsvoorstel het uitvoeren van geautomatiseerde vluchten beter moeten faciliteren.

Amazon wil met haar Prime Air service gebruik maken van volledig autonome drones die voorzien zijn van veiligheidsmechanismen en hoopt dan ook dat de vergunning alleen aan dergelijke toestellen zal worden verstrekt.

Links

FAA Reauthorisation Bill – US Senate (.pdf bestand)

Amendement voor drone delivery – US Senate (.pdf bestand)