Foodpanda test maaltijdbezorging via drones

Niet alleen Domino’s Pizza experimenteert momenteel al met (vliegende) pizzadrones. Ook het Aziatische Foodpanda is bezig met het ontwikkelen van maaltijdbezorging via drones.

Daarnaast maakten ook het nationale postbedrijf, Singpost, en de Nationale Universiteit van Singapore (NUS) onlangs bekend dat zij experimenteren met een bezorgingsdienst via drones.

Proefproject

Foodpanda is nu al enkele maanden gestart met een proefproject in Singapore. Als de testen een succes blijken hoopt het bedrijf in de komende jaren hun drone maaltijdbezorgingsprogramma in de komende jaren te gaan uitbouwen vanuit deze Aziatische eilandstaat.

Bezorgtijd verminderen

Foodpanda is een populaire app voor de thuisbezorging van maaltijden dat al vier jaar op de markt is in Azië. Het krijgt daarbij de technologische ondersteuning van het Duitse Rocket Internet.

Door het inzetten van vliegende drones hoopt het bedrijf de verkeersdrukte te kunnen ontwijken en de maaltijden nog sneller dan hun concurrenten bij de klanten af te leveren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat klanten vaker en zelfs meerdere malen per week bestellen naarmate de levertermijn korter wordt.

Verkeersdrukte vermijden

Emma Heap, de managing director van Foodpanda wil op termijn de levertijd onder de 30 minuten brengen, en verklaarde aan de Amerikaanse nieuwszender CNBC dat het automatiseren van de bezorging altijd al bij de lange termijn planning van het bedrijf behoorde.

De verkeersdrukte in de stad is één van de belangrijkste moeilijkheden die het bedrijf kent om de bezorgtijd te verminderen. Foodpanda wil die tijd in de toekomst graag van 60 à 70 minuten reduceren tot onder de 30 minuten.

Obstakels

Één van de grootste obstakel is de skyline van de stad die door talloze wolkenkrabbers en hoge flatgebouwen wordt gedomineerd. Het is makkelijker om pakketbezorging te doen naar huizen op het platteland, maar het is een echte uitdaging om een drone een pizza te laten bezorging op de zoveelste verdieping van een groot appartementsblok.

De eerste testen werden tot nu toe uitgevoerd op de terreinen van het bedrijf, en wanneer de technologie op punt staat zullen ze moeten overgaan tot gesprekken met autoriteiten en wetgevers om toelating te krijgen voor deze nieuwe vorm van dienstverlening.

Stijgende omzet

Het uiteindelijke doel is om de omzet te doen stijgen en de concurrentie voor te blijven door de levertijd dankzij de drones te reduceren. Op voorwaarde dat men met de autoriteiten en wetgevers het pad kunnen vrijmaken voor online maaltijdbezorging via drones zal Foodpanda concurrenten als het Britse Deliveroo kunnen voorblijven.

Vorig jaar kondigde ook het Aziatische Timbre al aan dat het vliegende obers wil inzetten en test momenteel autonome bedieningsdrones die ontwikkeld worden door Infinium Robotics uit Singapore.