Hubsan X4 H501S, de test, de ontgoocheling

UPDATE : Hubsan ingenieurs zijn gecontacteerd en hebben het vreemde gedrag van mijn H501S onderzocht.

De oplossing voor dit probleem vind je in deze video over de Left Yaw Resolvement voor de Chinese Trial Version.

De review die hieronder geschreven staat is over een toestel dat helaas het probleem van de Left Yaw had, van zodra mijn H501S gerepareerd is kan ik een nieuwe review maken.
[wpsm_comparison_table id=”11″ class=””]

Deze week kon ik de nieuwe Hubsan X4 H501S met FPV en 1080p camera uittestten, met dank aan ERC-Market uit Hoeilaart!

Wat me opvalt is dat hij veel minder goed bestuurbaar is dan elke andere quadcopter van Hubsan die ik al in handen kreeg.

Gevoelig voor windrichting

Het mooiste aan deze mini-quadcopter is het design, en dat is meteen ook zijn zwakste punt. Het frame is gewoon te groot en te zwaar voor de motoren, waardoor de oriëntatie van de quadcopter voortdurend volgens de windrichting draait.

Bij momenten is het zelfs onmogelijk om de quadcopter in de gewenste richting te roteren (via yaw noch rudder sturing.) De H501S kan zelfs bij een minimale windsterkte van 1 Beaufort niet eens dwars op de windrichting vliegen.

Zonder de Return To Home knop, die gebaseerd is op een redelijk goed GPS systeem zal je deze quadcopter veel te gemakkelijk crashen of zelfs kwijt geraken na een fly-away.

Onvoorspelbaar

Als je “full throttle” geeft lijkt de hellingshoek van de X4 H501S ook te groot voor de flight controller en de te zwakke motoren. Daarom zal de quadcopter alleen relatief goed bestuurbaar zijn als je hem héél langzaam vooruit beweegt (trager dan 1 m/s.)

IMG_9789-1280Van zodra de tilt te groot wordt zal de quadcopter uit evenwicht raken en dit proberen te compenseren door een draaibeweging te maken, wat maakt dat de quad een onvoorspelbaar vlieggedrag krijgt.

Vooral deze onvoorspelbare draaiingen tijdens het voorwaarts vliegen maken het een zeer ongeschikt platform om video’s te maken, tenzij je de quadcopter zeer langzaam bestuurt op een windstille dag, en de flight controller voldoende de tijd geeft na elke stuurbeweging.

Makkelijk uit koers

De quadcopter laat zich ook door de minste wind uit koers brengen, maar daarvoor biedt de GPS gelukkig een oplossing. Die GPS werkt goed en de Return To Home functie is gelukkig betrouwbaar, al moet je er voor zorgen dat je op voorhand een hoogte aanhoudt om onderweg niet tegen die éne boom in de omgeving te knallen.

Vliegen zonder GPS is met deze quadcopter niet aan te raden, hij drift door zijn grote oppervlak onmiddellijk mee met de wind en door de onvoorspelbare rotatiebewegingen raak je al snel in de war over wat nu weer de voor- en achterkant was.

Voor beginnende drone vliegers is deze extreme windgevoeligheid een one-way ticket voor een ‘fly-away’ of crash.

Headless Mode

Als de RTH geactiveerd wordt en de quadcopter automatisch terugvliegt naar de laatst opgeslagen GPS locatie krijg je kop noch staart aan de logica van de flight-controller. Het ding roteert maar wat en vliegt uiteindelijk wel terug naar de juiste positie, maar je kan het maken van leuke filmpjes ondertussen op je buik schrijven.

Eigenlijk vliegt de quadcopter nog het best in headless mode, dan maakt de oriëntatie van het frame niet veel uit, al kan je dan zeker geen leuke video’s maken.

Moeilijke besturing

Vergeet de 10 meter hoogte maar die onze regering in gedachte heeft voor het vliegen met speelgoeddrones in je achtertuin. Tenzij je ergens in het midden van een grote vlakte woont zullen er altijd wel obstakels in de buurt zijn van die hoogte of hoger, en je zal bij het vliegen met deze mini-quadcopter bijna zeker tegen een boom crashen en een paar propellers breken, of erger.

De kans om tegen een boom aan te vliegen is zelfs voor ervaren vliegers gewoon te reëel.

Slechte vliegeigenschappen

De oriëntatie van het frame is veel meer afhankelijk van de windrichting dan van de besturing via de zender. Het vliegen met de Hubsan X4 H501S is een enorm verschil in vergelijking met de knappe vliegprestaties van de X4 H107 serie micro-drones. Die zijn ook bij relatief harde wind (tot 3 bft) nog uitstekend bestuurbaar.

IMG_9784-1280Deze quadcopter heeft een enorm trage flight controller en veel te zwakke motoren voor een toestel moet een dergelijk gewicht. Je kan de quadcopter nooit lang volgens je gewenste vliegrichting oriënteren.

Van zodra je maar een paar meter vooruit vliegt zal de quad uit zichzelf een draaibeweging maken. Vlieg je dan in GPS mode dan zal de H501S een aantal cirkelvormige vliegbewegingen maken rond zijn GPS positie.

Het maakt het moeilijk, of zelfs onmogelijk om er in een rechte lijn mee te vliegen. (zie video)

Ondermaatse LED verlichting

Wat ook stoort is de afwezigheid van constante LED verlichting. Je kan er in het donker niet mee vliegen want de LED’s flitsen aan en uit, wat het toestel moeilijk te volgen maakt in het duister.

Hubsan zou deze quadcopter, net als de Phantoms van DJI van constante LED verlichting moeten voorzien.

Follow Me

Wat wel goed werkt is de Follow Me mode. Die werkt door de GPS locatie van de zender te vergelijken met die van de zender.

Van zodra je Follow Me mode activeert zal de drone constant op dezelfde afstand en hoogte blijven van de zender. Het systeem werkt goed en is zeker betrouwbaar te noemen.

Ook hier heeft de wind echter te veel vrij spel, en het is moeilijk of zelfs onmogelijk om er -bij enige wind- degelijke videobeelden mee te maken.

Video review

Bekijk in deze video de vliegeigenschappen van deze quadcopter bij zeer lichte wind (met windstoten tot 1 Beaufort.)

GPS position hold

De GPS position hold mode is gelukkig ook betrouwbaar. De quadcopter slaagt erin om zelfs bij relatief harde wind (getest tot 3 Beaufort) op zijn positie te blijven. De GPS in het frame ontvangt gemiddeld zo’n 12 satellieten. De zender ontvangt er gemiddeld een achttal.

SD kaart in zender werkt niet

Wat niet werkt is de SD kaart in de zender, het is me nog niet gelukt om daar video of foto mee op te nemen. Er is ook geen aparte knop voorzien om de live feed via de zender op te nemen. Het probleem is bekend bij andere gebruikers. Hubsan zou hierover meer uitleg moeten geven.

Een minder groot probleem en eigenlijk gewoon een beetje goedkoop is dat het kompas voor elke vlucht gekalibreerd moet worden. Het neemt niet veel tijd in beslag en de procedure is dezelfde als bij de meeste andere drones met GPS, maar het is een beslommering die in toekomstige modellen hopelijk niet meer nodig zal zijn.

Duur speelgoed

Voor deze prijs is het een behoorlijk ondermaatse quadcopter die ik nooit aan iemand zal aanraden. Het is een speelgoeddrone die in de verste verte niet in de buurt komt van de klasse en kwaliteit van de kleinere X4 (FPV) drones van Hubsan.

Vreemd genoeg blijft het toch een plezier om er mee te vliegen. De onvoorspelbaarheid van de besturing maakt het een echte uitdaging, maar deze quadcopter is zeker niet geschikt voor de beginner. Daarvoor is het toestel veel te moeilijk te besturen.

Lange laadtijd 10S batterij

Ook het laden van de batterij duurt iets te lang om echt comfortabel te zijn. De meegeleverde batterijlader doet er zo’n 150 minuten over om de 10S lipo volledig op te laden.

Je krijgt er wel een lange vliegtijd voor, tussen de 15 à 20 minuten.

Op de zender kan je de batterijspanning volgen, ook de LED verlichting geeft een indicatie van de resterende capaciteit, en als de quadcopter op te weinig batterijspanning komt zal hij automatisch landen.

Let wel op, als de batterijspanning onder de 6 Volt komt dan is de batterij goed voor de vuilnisbak. Eens de spanning onder de 6 Volt valt zal de lader de batterij niet meer kunnen opladen.

Uitstekend bereik

Het bereik van de H501S is wel uitstekend. Ik haal makkelijk 250 meter afstand met nog steeds een ongestoorde live feed op het LCD scherm. Veel verder durf ik niet gaan door de moeilijkheidsgraad van de besturing, al is de quadcopter groot genoeg om op die afstand nog goed zichtbaar te zijn voor het vliegen op zicht.

Niet geschikt voor hoge snelheid

De quadcopter is niet zo snel, hij haalt met wat moeite zo’n 5 m/s, wat relatief nog snel is als men uitgaat van de zwakke motoren en het beperkte bereik van de zender (300 meter volgens de fabrikant), maar het ding draait onder invloed van de wind intussen rond als een spinnewiel en verandert voortdurend van richting.

Zender zuipt batterijen

Het grootste probleem is dat de batterijen van de zender onvoldoende spanning hebben om het LCD scherm lange tijd te activeren. Met 4 duracell AA batterijen kan je drie à vier vluchten maken vooraleer het LCD scherm uitvalt en je moet vliegen zonder de hulp van telemetrie en een live-feed.

Gebruik van oplaadbare batterijen is dus sterk aan te raden.

Specificaties en online kopen

Bekijk alle specificaties: Hubsan H501S X4 5.8G FPV Brushless With 1080P HD Camera GPS RC Quadcopter RTF

Conclusie

De Hubsan X4 H501S is een enorme ontgoocheling in vergelijking met de vele uren fantastische vliegervaring die ik al heb gehad met de Hubsan X4 H107C en H107L.

Vergeet de H501S, verspil er je geld niet aan en spaar voor een DJI Phantom 3 4K (€899) of DJI Phantom 3 Standard (€599).

De Hubsan X4 H501S FPV mini-quadcopter heeft een mooi design, en that’s it.

9 reacties op “Hubsan X4 H501S, de test, de ontgoocheling

 1. Beste,
  Ik was van plan om deze hubsan h501s aan te kopen. Tot ik deze review zag! Is het ondertussen opgelost? Mij leek het net een goeie optie als beginner. Andere youtube reviews lijken toch niet zo te zijn, maar wat is betrouwbaar??

  Gr
  Wim.

 2. zijn er nog mensen met deze klachten ? Bij mij werkt alles gesmeerd. Wat betreft de batterijen van de zender klopt maar dan gebruik je toch oplaadbare batterijen 2 x 4 batterijen en je bent vertrokken . Het is trouwens een plezier hier mee te vliegen.
  Ik kan je een filmpje door sturen van de 2 de vlucht en dan sta je verrast dat dit de 2 de keer is dat ik het toestel bestuur. Ik heb de filmpjes van YouTube weg gehaald omdat ik te veel kijkers had en niet volgens de regels vloog. Trouwens FPV zender is niet toegelaten in België.
  En 60 hoog vliegen ook niet daarom heb ik de filmpjes verwijderd.
  Groeten Hans

 3. ik heb een Hubson x4 fpv.Ik heb er 2 maal met gevlogen en gaat niet meer.Ik leg de drone aan hou het knopje 10sec in 4lichtlitjes branden.Leg afstand bediening aan rood lichtje brand na enkele sec brand licht groen ik hoor een piep heb contackt en camera lig aan maar het is wat hij doet hij vlieg NIET;kan er iemand zeggen wat i moet doen

 4. Hoi ik heb em pas gekocht.en kab er prima me vliegen.en hij wijkt nouwelijks af met wind er bij.schommeld niet.tuurlijk zijn er min punten .dat heeft elke drone.
  Ik moet wel zeggen dat mijn eerste vlucht prima ging en stabiel bleef.mis alleen 4 rubbere voedjes.koste geen drol.koop em niet in asie ivm garantie.

 5. Tis wel fijn om reactie s te lezen.en te delen.ik heb inm ook een fatshak attitude v3 die ik der bij ga gebruiken .

 6. Eerste paar weken waren we heel blij met de drone, totdat hij spontaan ontbrandde en neerstortte. Teruggestuurd, gerepareerd, na 2 maanden kregen we hem eindelijk terug. Daarna alleen maar problemen, besturing reageert slecht, hij neemt de film niet goed op en afgelopen weekend vloog hij weer in de fik toen we de accu wilden wisselen. Levensgevaarlijk ding en reuzespijt van de aankoop

 7. Koop de versie met de grotere zender, stop er een Lipo met 3 cellen ( transmitter bat ) in en je kan er uren aan een stuk met vliegen. Mijn H501s vliegt even goed als mijn H501c. Zelfs bij 4 beaufort , je moet natuurlijk de GPS mode gebruiken. Met +/- 500 gr gewicht heb je ook geen vliegbrevet nodig en kan je even veel doen als met toestellen van + 1000 gr.
  Het enige minpunt aan de zender is dat het moeilijk zichtbaar is of de video modus aan het opnemen is.

Comments are closed.