Nieuwe bijna-botsing met drone in Los Angeles

Een piloot van een Lufthansa lijnvlucht is bijna in botsing gekomen met een drone.

Het incident gebeurde vrijdagnamiddag op een hoogte van 1,5 kilometer in de buurt van de luchthaven Los Angeles International Airport in de Verenigde Staten.

Door de grote hoogte waarop het incident werd gemeld bestaat er twijfel of het gaat over een zogenaamde consumer drone – waarvan de hoogte limiet tegenwoordig door de fabrikanten zelf begrensd wordt- of om een professioneel of zelfbouw toestel.

Grote hoogte

De bijna botsing werd om 14u00 in de namiddag gemeld toen het vliegtuig zich ongeveer 22 kilometer van de luchthaven bevond.

Volgens de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA vloog de drone ongeveer 200 voet (60 meter) boven het passagiersvliegtuig dat op dat moment de landing inzette op een hoogte van 5,000 voet (1.524 meter.)

Klopjacht

Na de melding van het incident startte de politie onmiddellijk een klopjacht.

De L.A. County Sheriff’s Department werden bijgestaan door een aantal helikopters van de politie in de zoektocht naar de piloot, maar die bleef zonder succes.

Het aantal meldingen van piloten over bijna-botsingen met drones stijgt de laatste tijd snel. Één op vijf van die meldingen kwamen bovendien uit de Amerikaanse staat Californië, dat met 200 meldingen op kop staat in de ranglijst.

Handhaving

Voorlopig kunnen drone hobbyisten nog relatief ongestoord vliegen, al kunnen zij beboet worden voor het vliegen binnen een straal van 5 mijl rond een vliegveld of op een hoogte hoger dan 400 voet (120 meter.)

Ook wanneer drone piloten met hun drone de openbare orde verstoren kan de politie actie ondernemen. In november vorig jaar werd de drone van de drone piloot afgenomen nadat hij de politiediensten had gehinderd bij een zoekactie. Hij moest toen beloven om drie jaar lang niet meer met een drone te vliegen.

Amerikaanse Senaat

Dianne Feinstein, een Amerikaanse Senator reageerde woedend op het incident.

Dit is het zoveelste incident waarbij een Airbus A380 lijnvliegtuig had kunnen neerstorten. Dit soort incidenten is compleet onacceptabel en toont nogmaals de bedreiging aan die het roekeloze gedrag van drone piloten vormt voor de luchtvaart,” aldus de Senator.