Schrijf krachtige drone applicaties met FlytOS

Wie een single board of PDA computer bezit, zoals de Ordroid XU4één van de snelste 64 bit processoren ter wereld, kan dankzij een nieuw besturingssysteem makkelijk zeer geavanceerde applicaties voor drones schrijven.

Linux en Android

Het FlytOS besturingssysteem is speciaal ontwikkeld voor PDA’s en draait op open source Linux platformen zoals Ubuntu, Android 4.4 KitKat and 5.0 Lollipop.

Via het systeem kan een programmeur zelf makkelijk programma’s schrijven die dankzij de structuur van het OS direct met de drone communiceren.

Geavanceerde applicaties

FlytOS draait op Linux, wat het een uitermate geschikt platform maakt voor de ontwikkelaars van commerciële drone applicaties.

Dankzij het FlytOS besturingssysteem kan je nu relatief makkelijk geavanceerde drone applicaties schrijven zoals voor transportsystemen via de lucht, voor precisie agricultuur, industriële inspectie en rampbeheersing.

3D Simulator

Het besturingssysteem maakt het programmeren van de meest gesofisticeerde toepassingen mogelijk voor elke softwareontwikkelaar, en het heeft met FlySim ook een eigen 3D simulator om die uitvoerig te testen.

Met het besturingssysteem kan je programmeren in de ROS, C++, Python, Websocket en REST programmeertalen.

Autopilot

Dankzij de slimme architectuur van het besturingssysteem kan je direct en eenvoudig met de drone communiceren. Binnenkort komt er ook ondersteuning voor de autopilot functie van drones (APM en andere). Dat maakt het een geschikte API voor ontwikkelaars van software voor bijvoorbeeld navigatie en besturing van drones en andere, meer geavanceerde toepassingen.

Daarbij wordt gedacht aan het besturen van groepen van tientallen drones (swarms), het traceren en volgen van objecten, obstakel detectie en ontwijking etc via mobiele en webapplicaties.

Artificiële Intelligentie, cloud based-connectiviteit, web-connectiviteit, swarms, computer vision en machine learning liggen nu allemaal binnen het bereik van gewone programmeurs. Ook voor het uitwerken van simpele toepassingen zoals fotografie is het platform uitstekend geschikt.

FlytOS Architectuur

De architectuur van FlytOS stelt de ontwikkelaar direct in verbinding met alle aspecten van de drone en stelt de programmeur in staat om snel en makkelijk nieuwe applicaties te bedenken, uit te schrijven en te implementeren.

De FlytOS architectuur wordt weergegeven in volgend diagram:

Dankzij de integratie van de ROS/Gazebo 3D simulator kunnen ontwikkelaars hun applicaties ook op voorhand testen in software simulaties. Zo hoeft de nieuwe software niet onmiddellijk te worden uitgetest op reële drones wat natuurlijk een stuk veiliger is en een pak goedkoper uitkomt bij de ontwikkeling van commerciële of open-source software.

ARM architectuur

De ARM-architectuur is een relatief onbekende processorarchitectuur van de Britse computerfabrikant Acorn Computers Ltd, en bestaat al sinds 1985.

De naam ARM staat voor Acorn RISC Machine, waarbij RISC een afkorting is van Reduced Instruction Set Computer. Ook Apple processors maken gebruik van de RISC instructieset, het maakt dat deze processoren minder berekeningen moeten uitvoeren voor het uitwerken van dezelfde rekenopdracht in vergelijking met een processor met dezelfde technische specificaties van bijvoorbeeld Intel of AMD, die gebouwd is op minder efficiënte 80×86 architectuur.

Apple & Nintendo

ARM processoren behoren tot de meest geavanceerde 64-bit machines ter wereld en zijn de verborgen kracht van vele mobiele apparaten. Ze worden onder andere gebruikt in toestellen als de Gameboy Advance en DS van Nintendo, en de iPod, iPhone en iPad van Apple.

Downloaden

De makers vragen nu aan ontwikkelaars van software om hun systeem te gebruiken zodat meer applicaties kunnen worden geïmplementeerd. Het besturingssysteem kan draaien op de meeste hardware met de ARM architectuur en is te downloaden als een Debian package voor Linux (20 Mb) of image file (2 GB.)

FlytOS kan je downloaden via http://flytbase.com/flytos/#download

FlytOS installatie instructies vind je op http://docs.flytbase.com/docs/FlytOS/FlytOS_install.html

API docu’s vind je op: http://docs.flytbase.com/docs/FlytAPI/ListOfAPIs.html

FlytSim documentatie kan je hier downloaden: http://docs.flytbase.com/docs/FlytSim/FlytSim.html

Voorbeelden van onboard en web/mobile applicaties vind je op: https://github.com/flytbase/flytsamples

Website

Om meer te weten over FlytOS, bezoek de website: http://flytbase.com/flytos/