Sicilië uitvalsbasis voor Amerikaanse drones

In een poging de uitbreiding van het kalifaat een halt toe te roepen heeft Italië toegezegd om bewapende Amerikaanse drones te laten opstijgen vanop een luchtmachtbasis in Sicilië. De zwaar bewapende drones mogen van de Italiaanse overheid aanvallen uitvoeren in Libië en andere noord-Afrikaanse landen in een poging de opmars van IS te stoppen.

Verschillende westerse landen delen de bezorgdheid dat Tunesië en Libië de uitvalsbasis zal worden voor de opmars van IS op het Europese vasteland via Spanje.

IS in Libië

De overeenkomst werd gesloten na een jaar van onderhandelingen tussen de Amerikaanse en Italiaanse overheid en komt voort uit de groeiende bezorgdheid over de uitbreiding van de invloed van IS in Libië. De Italiaanse minister van Defensie bevestigt het nieuws, dat maandag werd uitgebracht door de Wall Street Journal.

Een woordvoerder van de Amerikaanse overheid verklaart in de Engelse krant The Guardian dat bewapende Amerikaanse drones al sinds januari uitvliegen vanop de Siciliaanse marinebasis.

Defensieve aanvallen

De overeenkomst geeft Amerika evenwel geen vrij spel om de basis voor alle soorten opdrachten te gebruiken. Het Amerikaanse leger moet voor elke vlucht speciale toestemming vragen aan de Italiaanse overheid en de missies moeten zich beperken tot defensieve aanvallen om de Special Forces die in de regio betrokken zijn bij missies tegen IS te beschermen.

De drones staan op de marine luchtmachtbasis van Sigonelle die ook door de Nato en het Italiaanse leger wordt gebruikt.

Italië

Matteo Renzi, de Italiaanse eerste Minister sloot uit dat Italië zou meehelpen aan de operaties in Libië. Volgens de Wall Street Journal wil de Italiaanse regering ook niet tegemoetkomen aan de vraag van de Amerikanen om ook offensieve aanvallen uit te voeren. Nog geen week geleden werd zo’n aanval uitgevoerd op een trainingskamp van IS-strijders in de buurt van het Libische stadje Sabratha.

In een verklaring maakt Italië duidelijk dat het geen binnenlandse tegenstanders wil provoceren door het uitvoeren van dodelijke missies in Libië die ook burgerslachtoffers zouden kunnen maken. Het land wil zelf liever geen doelwit worden van mogelijke represailles door IS sympathisanten.

Surveillance

De aanwezigheid van IS in Libië schept grote bezorgdheid bij de Amerikanen en Britten. Britse en Amerikaanse troepen zijn sinds kort in het gebied aanwezig en Amerikaanse, Britse en Franse oorlogsvliegtuigen surveilleren het gebied al enkele maanden vanuit de lucht. Vandaag nog werden er in Tunesië minstens 18 veiligheidsmensen gedood door IS militanten tijdens aanvallen op politiekantoren.

Trainingskampen

Ook de aanvallen op een luxe-toeristenoord en een museum in Tunesië vorig jaar werden naar alle waarschijnlijkheid uitgevoerd door IS militairen die een training hadden gevolgd in Libië. Duizenden Tunesiërs zijn intussen naar Syrië getrokken om er te strijden voor IS, maar het is niet duidelijk of die getraind werden in Tunesië, Libië of andere landen.

Volgens westerse inlichtingsdiensten heeft IS haar aanwezigheid intussen al uitgebreid over de hele Mediterraanse zuidkust van de hoofdstad Tripoli tot in de havenstad Tobruk, dicht bij de Egyptische grens.

De luchtaanval op het trainingskamp vorige week was de derde die het Amerikaanse leger in Libië uitvoerde sinds juni vorig jaar.

Britse basissen

Michael Fallon, de Britse minister van defensie bevestigde toen dat die aanval werd uitgevoerd vanop Britse bases. De minister toonde zich verheugd dat de aanval op het Daesh (IS) kamp succesvol was uitgevoerd, en verklaarde zijn persoonlijke goedkeuring te hebben gegeven voor de aanval.

Drone aanvallen in Somalië

Afgelopen zaterdag nog heeft het Amerikaanse leger 150 militanten van Al-Shabaab gedood tijdens een luchtaanval met drones en F-15’s op een trainingskamp in Somalië.

De Al-Shabaab groepering wordt sinds 2012 gelinkt aan Al-Qaida en sinds een tweetal jaar ook aan Boko Haram, twee van de meest dodelijke Islamistische organisaties die momenteel oorlog voeren om in de regio een kalifaat te stichten.

Al-Shabaab heeft verschillende trainingskampen in Somalië en wellicht ook in buurland Kenia. Volgens het Pentagon waren de militanten bijna klaar om aanvallen te voeren op Amerikaanse troepen in het land.

Slachtoffers

Twee Servische medewerkers van de ambassade die sinds november vorig jaar in het kamp werden vastgehouden zouden ook gedood zijn bij de aanval. Het koppel werd gevangen genomen nadat een diplomatisch konvooi werd aangevallen in de buurt van Sabratha.

Bron : Italy to allow US drones to fly out of Sicily air base for attacks on Isis – The Guardian