Top 20 investeringen in drone operatoren

Het Duitse onderzoeksbureau Drone Industry Insights analyseert al geruime tijd de verschillende evoluties in de drone markt.

In hun meest recente publicatie analyseren ze de investeringen die werden gedaan in grote bedrijven die op vraag van hun klanten op industriële schaal drones inzetten.

Industriële toepassingen

In de ranglijst wordt het grootste deel van de commerciële drone operatoren, de zogenaamde start-ups, kleine bedrijven en zelfstandigen niet opgenomen. Deze kleine ondernemingen vertegenwoordigen zo’n 90% van de markt.

Ook houdt de rangschikking enkel rekening met investeringen die publiek werden gemaakt. Zo komen ze tot een rangschikking van de 20 bedrijven waarin tot nu toe al het meeste werd geïnvesteerd.

Explosieve groei

Tussen 2012 en 2014 werd er meer dan 6,3 miljoen dollar geïnvesteerd in professionele drone operators bedrijven. In 2015 steeg dat bedrag met 700% tot zo’n 44,3 miljoen dollar.

Toch blijft het aandeel investeringen in drone operatoren nog relatief klein in vergelijking met het aantal investeringen in drone hard- en software bedrijven.

Volgens DII is dit slechts een beginfase in een evolutie waarin dat aandeel steeds groter zal worden. Drone operatoren zullen net als luchtvaartmaatschappijen uitgroeien tot het grootste marktsegment in de drone sector waarbij hun aandeel en groei dat van de hardware- softwareontwikkelaars zal overstijgen.

segment

In het eerste kwartaal van dit jaar werd er al voor bijna 10 miljoen dollar geïnvesteerd in deze grote drone operatoren, en 2016 zal volgens het onderzoeksbureau dan ook een recordjaar worden.

Regionale groei

De meeste investeringen gaan naar Amerikaanse bedrijven, dat een aandeel heeft van 77% in de totale investeringsmarkt.

Ook Europa is dankzij innovatieve ideeën goed vertegenwoordigd, met het grootste aandeel voor het Verenigd Koninkrijk.

Het grote aantal investeringen in Britse bedrijven wordt verklaard door de degelijk uitgebouwde risico-georiënteerde wetgeving van de Britse luchtvaartautoriteit CAA. Dat maakt dat deze bedrijven al goede on-site expertise en know-how hebben kunnen ontwikkelen die wereldwijd investeerders kan aantrekken.

Top 20

DIItop20inv

1) Mavrx Inc.

Het Amerikaanse Mavrx Inc is een private softwareontwikkelaar die complete toepassingen schrijft voor het gebruik van UAV’s in de landbouw. Met hun kant-en-klare oplossingen kunnen landbouwers de verzamelde data beter analyseren en gebruiken om hun oogsten te optimaliseren.

In Marvx Inc. werd al 11,9 miljoen dollar geïnvesteerd

2) Sky Futures

Bristow Group, een offshore helikopter service investeerde 4,2 miljoen dollar in dit Engelse inspectiebedrijf. Op die manier hoopt het bedrijf drone technologie te kunnen integreren in haar diensten om banenverlies te voorkomen en een invloedrijke rol te kunnen blijven spelen in de toekomst.

Het bedrijf Sky Futures maakt gebruik van drones van Chinese dronefabrikant DJI en van de Falcon8 van Ascending Technologies, en is gehomologeerd door de Britse en Amerikaanse luchtvaartautoriteiten.

In Sky-Futures werd al 11,8 miljoen dollar geïnvesteerd

3) Cape Productions

Cape Productions specialiseert zich in het maken van professionele drone opnames en richt zich specifiek op het maken van drone video’s van sport-evenementen of sportactiviteiten van betalende klanten.

Het bedrijf worstelt nog met het bekomen van een zogenaamde FAA 333 vergunning, maar is één van de weinige bedrijven die de toelating heeft om te filmen op een afstand van minder dan 150 meter van klanten in het ski-oord Squaw Valley in Californië.

Het hoopt die toelating in de toekomst te kunnen uitbreiden naar andere geschikte locaties. Het bedrijf wordt gesteund door het Commercial Drone Fund en slaagde erin voor zo’n 11,6 miljoen dollar investeringen binnen te halen.

In Cape Productions werd al 11,6 miljoen dollar geïnvesteerd

4) SkySpecs

Dit bedrijf specialiseert zich in de inspectie van verticale structuren, zoals GSM-masten, windturbines en gasfakkels die gebruikt worden bij de ontginning van aardgas.

Het kreeg van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit een 333 vergunning in juni 2015 voor het uitvoeren van commerciële activiteiten en levert compleet autonome oplossingen op maat van de klant. In het bedrijf werd inmiddels al 6,1 miljoen dollar geïnvesteerd en het bedrijf staat daarmee vierde in de rangschikking.

In SkySpecs werd al 6,1 miljoen dollar geïnvesteerd

5) Cyberhawk

Dit Britse inspectie- en surveillance bedrijf kreeg vorige week nog een nieuwe investering van 2,6 miljoen dollar rond. Cyberhawk telt inmiddels vijftig werknemers, en dat aantal zal naar alle waarschijnlijkheid snel toenemen naarmate het haar activiteiten als drone- en softwareontwikkelaar verder kan uitbreiden.

Het bedrijf beschikt ook over een mondiaal klantenbestand in de olie en gas industrie, waaronder de zes voornaamste oliebedrijven, verschillende nationale oliemaatschappijen en onafhankelijke operatoren. Het bedrijf zal tegen het einde van het jaar ook een nieuw kantoor in Houston openen, wat het marktaandeel en de omzet ongetwijfeld zal doen stijgen.

In Cyberhawk werd al 4,5 miljoen dollar geïnvesteerd

Bron : Drone Industry Insights