Vuurbestendige reddingsdrone CAROS beklimt muren

Het Korean Advanced Institute Of Science and Technology (KAIST) heeft een vliegende robot gemaakt die zich aan muren kan bevestigen. Het toestel is vuurbestendig en kan daarom worden ingezet voor reddingswerk bij brand, of voor de inspectie van gebouwen.

CAROS – Climbing Aerial RObot System

De robot uit Zuid-Korea lijkt op het eerste zicht op een gewone quadcopter en vliegt als een echte quadcopter, maar kan zich ook loodrecht positioneren en zich vastkleven op de muren van een (brandend) gebouw.

Mocht het toestel vallen dan kan het zich opnieuw aan een muur bevestigen, of verder vliegen en veilig landen. Het toestel heeft een autonoom navigatiesysteem die de informatie uit de sensoren gebruikt om aan 3D mapping te doen voor inspectie van de binnen- of buitenkant van gebouwen.

Het CAROS of Climbing Aerial RObot System kan meer dan alleen gebouwen inspecteren, het kan ook aan reddingswerk doen bij grote branden.

De robot is namelijk vuurbestendig tot 1000° Celcius en kan door de brandweer worden ingezet om doorheen nauwe passages in brandende gebouwen te geraken om naar slachtoffers te zoeken of de brandhaard op te sporen.

FAROSDe vliegende reddinsrobot kan de situatie bij een brand beoordelen en ingezet worden op plaatsen waar de vorige generatie mobiele robots met een brandslang niet konden geraken.

Dit toestel heeft het voordeel dat het tijdens de missie zowel langs muren kan kruipen als door de lucht kan vliegen, afhankelijk van de situatie.

Op het toestel kan ook een thermische camera worden gemonteerd om mensen op te sporen in brandende gebouwen via de warmtegevoelige beelden.

FAROS – Fireproof Aerial RObot System

De CAROS is een variant van de FAROS, Fireproof Aerial RObot System een vuurbestendige drone die ook ontwikkeld werd door het Zuid-Koreaanse KAIST in het kader van hun KIDS project (KAIST Institute for Disaster Studies).

Ook deze drone kan een minuut lang temperaturen doorstaan tot 1000° Celcius.

Deze innoverende drone werd ontworpen om te assisteren bij brand in wolkenkrabbers of grote flatgebouwen. De drone kan helpen bij het bepalen van de oorzaak van de brand, heeft geen last van rookontwikkeling en kan een grote hitteontwikkeling doorstaan.

Het systeem gebtuikt een 2D-LIDAR om zijn positie te bepalen en kan volledig autonoom opereren. Bekijk hier een demonstratie video van de ontwikkeling en het testen het toestel.

Bekijk een demonstratievideo van de Faros in rokerige kleine ruimte:

Disney Research

Disney Research Zurich en de Zwitserse ETH Universiteit hadden vorig jaar al een wagentje ontworpen dat op de muren kan rijden. Door middel van twee propellers wordt drukkracht op het toestel gegenereerd waardoor het wagentje op muren kan klimmen als een kever.

Dit wagentje is niet vuurbestendig en kan dus niet worden ingezet bij brandbestrijding, maar zou ook nuttig kunnen zijn bij ander reddingswerk.