Australia Post test pakketbezorging via drones

Het postbedrijf in Australië onderzoekt momenteel de mogelijkheden om drones te gebruiken om pakketjes te bezorgen via de lucht.

Het rondde deze week met succes de eerste test-leveringen af van kleine pakketjes met drones. Het hoopt tegen het einde van het jaar te kunnen beginnen met de eerste testen om pakketjes ook af te leveren bij particulieren thuis.

Webshops

Australia Post denkt dat de drones vooral zullen worden gebruikt om de vele pakketjes die via online shopping worden besteld af te leveren, maar ook voor tijdgevoelige leveringen zoals bijvoorbeeld voor de bezorging van medicatie kan een drone bezorgdienst voordelen bieden.

In een eerste testfase hoopt het bedrijf twee maal per week pakketjes te bezorgen naar zo’n 50 locaties in buitenwijken van een grote stad.

Veiligheid

De drones worden gemaakt door het Australische bedrijf Melbourne company ARI Labs, en zullen volgens Australia Post alleen worden ingezet eens ze er zeker van zijn dat ze 100% veilig en betrouwbaar zijn.

Ze zijn uitgerust met een HD camera, een parachute, een alarm, en waarschuwingslichten die geactiveerd kunnen worden als de veiligheidsvoorschriften daarom vragen.

Evaluatie

Ahmed Fahour, de managing director van Australia Post onderzoekt de haalbaarheid van drones als één van de bezorgmethoden.

ahmedWe zullen deze innovatieve technologie in de volgende weken en maanden evalueren om te zien in hoeverre we er ons voordeel kunnen uithalen.

Belangrijkste punten zijn wat voor transporten haalbaar zijn, hoe ver de drones kunnen reizen, en welke klanten voor dit soort levering in aanmerking kunnen komen.

Internet

Postbedrijven zien hun omzetcijfer wereldwijd sterk afnemen door het verminderd aantal brieven dat wordt verstuurd, grotendeels het gevolg van de opkomst van het internet.

Australia Post is het eerste Australische bedrijf dat, net zoals Google, Amazon en Wal-Mart drones wil gaan gebruiken voor pakketbezorging.

Grote steden

Het grote oppervlak van het land en de dunbevolkte gebieden zijn typerend voor Australië, maar de pakketbezorging via drones zal zich toch grotendeels richten tot de gebieden rond grote steden.

Ook bij Amazon’s test leveringen die vorig jaar plaatsvonden gingen de drones niet verder dan 24 km om een pakket te bezorgen.

Wel hoopt het bedrijf dat postbodes de drones zou kunnen inzetten vanop de openbare weg om post sneller tot bij verafgelegen huizen te kunnen brengen.

Verlies

Australia Post boekte vorig jaar een verlies van zo’n 150 miljoen Euro, het eerste in 30 jaar, en een groot verschil met de 80 miljoen Euro winst dat het bedrijf in 2014 nog boekte.

Volgens het bedrijf is de daling van het brief-verkeer met zo’n 10 procent één van de belangrijkste oorzaken.