De geniale Hubsan X4 H107P, nieuwer en beter!

Hubsan is terug met een nieuw verbeterd model van hun immens populaire X4 H107 serie micro-quads.

De Hubsan X4 H107P (X4 Plus) micro-quad is sterker, groter, lichter, stiller, en makkelijker te besturen dan zijn voorgangers (de H107C, H107D en H107L) door de verbeterde zender, nieuwe motoren, en zeer goed aansluitende propellers.

Nieuwe zender

Het meest vernieuwende aan de H107P is de betere besturing van de nieuwe zender. Die heeft een gecentreerde throttle-stick waardoor de micro-quad nu makkelijker op een vaste hoogte blijft vliegen.

In het begin van de vlucht zal de quad misschien nog lichtjes stijgen door de iets te krachtige batterijspanning, maar na een korte vliegtijd blijft de quad na het loslaten van de sticks stabiel op dezelfde hoogte vliegen. Alle sticks zijn uiteraard ook makkelijk in te stellen via de trim knoppen.

Makkelijke besturing

De gecentreerde throttle stick maakt de besturing van de H107P veel intuïtiever dan die van vorige modellen! De H107P is dan ook veruit de best bestuurbare micro-drone uit de H107 serie.

Vliegen op (zeer) lage hoogte is geen probleem meer, bij weinig wind gedraagt de H107P zich als een echte ‘drone’ en zal je hem nog maar moeilijk kunnen crashen.

Half zo snel

De micro-quad reageert langzamer op de besturing dan de H107C, H107D en zelfs de veel lichtere H107L. De expert mode van deze quad is daarom vergelijkbaar met de beginner mode van de H107C, die veel sneller reageert op stuurbewegingen maar dus ook wat moeilijker te controleren is.

61305_front_1000pxDe maximale tilt hoek waarin de H107P kan hellen is erg klein, wat er voor zorgt dat hij minder snelheid kan halen bij het voorwaarts vliegen, en minder goed bestand is tegen wind.

De H107P is naar mijn schatting ongeveer half zo snel dan de zwaardere H107C modellen, maar dat maakt het vliegen niet saaier, integendeel, de quad is daarom ontzettend makkelijk te besturen.

Motoren starten

Nieuw in de H107 serie is dat je de motoren nu moet starten door beide sticks tegelijk naar onder & naar buiten te bewegen. Op dezelfde manier stop je ook de motoren na de landing.

Windgevoelig

Het enige nadeel is dat het vorige H107C model door haar grotere gewicht en grotere vlieghoek ook bij krachtiger windsnelheden nog goed bestuurbaar bleef, terwijl je de H107P beter niet outdoors vliegt bij een windkracht hoger dan 3 Beaufort.

Bij zulke windsterkte zal de X4 Plus onvermijdelijk meegevoerd worden met de wind en niet in staat zijn om terug te keren. Een windkracht van 0-2 Beaufort is ideaal voor de H107P en de micro-quadcopter blijft dan uitstekend controleerbaar.

Krachtige LED verlichting

De LED verlichting op de H107P is ook vernieuwd, de lampjes branden feller dan bij de vorige serie, en je kan zelfs van op een behoorlijke hoogte de projectie ervan op de grond zien, fantastisch!

Dankzij de felle LED’s is deze micro-quad dan ook zeer makkelijk controleerbaar in het duister. De kans dat je hem in het donker kwijtraakt is bovendien ook veel kleiner.

Video review

Bekijk de review op Youtube:

Batterijspanning

Nieuw is ook dat de rode LED’s snel beginnen te knipperen wanneer de batterijspanning te laag wordt. De blauwe LED’s blijven branden zodat je hem nog makkelijk kan volgen tijdens de vlucht.

Eens geland zal je de motoren bij een te lage batterijspanning niet meer kunnen starten.

Stevig design

Het design van de nieuwe X4 Plus is enorm licht en stevig, niet vergelijkbaar met de vorige metalen frames waarbij de armen het vaak begaven na een crash, dit stukje plastic breek je niet zo snel!

Wat ook opvalt is dat de propellers niet meer loskomen. Zelfs na vele vluchten met verschillende crashes staan de originele props er nog netjes op.

Geen last meer van rondvliegende stukjes plastic dus, en geen tijdverslindende zoektocht meer naar die ene A of B propeller na een crash, deze props zitten tight!

Extreem stil

De H107P is een ongelooflijk stille micro-quadcopter. Al van op een paar meter afstand hoor je het gezoem bijna niet meer. Niet zo handig om het ding te lokaliseren maar wel zeer aangenaam bij het vliegen.

Het lichtere plastic frame zorgt daar bovenop dat je geen trillingen van een metalen frame meer hoort zoals bij de zwaardere H107C.

Krachtige batterij

De H107P heeft een nieuwe LiPo batterij met een grotere capaciteit van 520mAh. Dat levert een relatief lange vliegtijd op van zo’n 7 à 8 minuten (bij weinig tot geen wind.)

61305_battery_1000pxDe batterij lijkt op die voor de types H107C, H107D, die een capaciteit hebben van 380mAh, maar is krachtiger, smaller en langer. De capaciteit is gelijk aan de batterijen voor de H107C+ en de H107D+ maar die zijn niet compatibel met dit model.

De nieuwe Lipo is meer dan dubbel zo krachtig als de zeer lichte batterijen voor de H107L die een capaciteit hebben van ‘slechts’ 240 mAh.

Het opladen van de batterij gaat zoals vanouds via een USB lader en duurt zo’n 30 à 45 minuten.

Batterij bescherming

De H107P heeft ook een handig opbergcompartiment voor de batterij, die nu veel plaats heeft en zeer makkelijk onder de printplaat kan geschoven worden. Er is bovendien een plastic beschermkapje om de batterij af te schermen.

Dat is een verbetering met de vorige modellen, waar de batterij bij een crash al eens makkelijk uit het toestel kan geslingerd worden waardoor de bedrading los kan komen of je de quad of batterij niet meer terugvindt.

Flip mode

Ook nieuw is de flip-mode waarmee je de drone om zijn as kan draaien in de gewenste richting (links rechts, voorwaarts en achterwaarts) Je kan flip-mode activeren door de throttle stick 1 seconde in te duwen.

Je hoort 8 beeps en de micro-quad zal 360° draaien in de richting die je hem vervolgens stuurt. Het is een groot verschil met de H107C die je makkelijker in volle vlucht kan flippen door snel de yaw stick om te slaan.

Minimaal hoogteverlies

De nieuwe methode laat toe dat de H107P  eerst extra aandrijving genereert alvorens aan de roll of flip te beginnen. Die extra aandrijving compenseert het hoogteverlies dat bij het uitvoeren van een roll bij de vorige modellen nog zo prominent was.

De H107P verliest nu bijna geen hoogte meer na het uitvoeren van een roll of flip, en je kan ze dus ook op lage hoogtes maken. Fantastisch!

Headless mode

In headless mode kom je door kort de throttle stick in te drukken. Je hoort een beep en de blauwe LED’s beginnen langzaam te knipperen. Druk je nogmaals de throttle stick in dan kom je weer in normal mode.

Conclusie

Deze micro-quad is zijn geld meer dan waard. Het is een fantastisch toestel, zeer geschikt voor beginners, en dankzij de makkelijke besturing zeer aangenaam om mee te vliegen.

De krachtige LED verlichting maakt het ook een zeer aantrekkelijk toestel voor ‘s avonds of ‘s nachts. Gevorderde drone vliegers zullen zich zeker kunnen uitleven met de flips & rolls en zullen zeker niet ontgoocheld worden door de fantastische stabiliteit.

[wpsm_comparison_table id=”10″ class=”center-table-align”]

Links

De Hubsan X4 H107P X4 Plus kan je in België bestellen bij drone-kopen

Hubsan X4 Plus (H107P) – Drone-kopen.be

De Hubsan X4 H107P Plus kan je veilig bestellen in Nederland bij Top RC

Hubsan X4 Plus mini quadcopter RTF – Toprc.nl

Of rechtstreeks in China bij Banggood

Hubsan X4 Plus H107P 2.4G 4CH RC Quadcopter with LED RTF – Banggood.com