DJI test ambulance drones via noodnummer 112

Niet alleen Google is geïnteresseerd om te participeren in het ontwikkelen van drone technologie die het mogelijk maakt om noodoproepen te beantwoorden.

112

Ook Chinese drone fabrikant DJI is een officieel partnerschap aangegaan met het Europese EENA, oftwel de “European Emergency Number Association” te Brussel die in heel Europa het 112 oproepnummer beheert.

Kennis verzamelen

De Chinese dronebouwer met haar ‘education’ afdeling meehelpen aan het ontwikkelen van een blauwdruk van hoe noodoproepen met behulp van drones kunnen worden beantwoord.

Beide partners hebben voor dit project al proefterreinen ter beschikking gekregen van de brandweer in Kopenhagen.

Ook wil DJI teams van piloten in heel Europa begeleiden en trainen voor het ontwikkelen van software die deze technologie moet ondersteunen. De bedoeling is om op die manier zo veel mogelijk kennis en know-how te verzamelen vanuit de internationale gemeenschap.

Aanvullende rol

Op een testlocatie in Ierland worden proeven uitgevoerd door het Donegal Mountain Rescue Team, dat reeds ervaring heeft met op afstand bedienbare technologie voor het uitvoeren van reddingswerk in bergrijke gebieden.

Het EENA is enthousiast over de plannen en zal met de Chinese drone fabrikant samenwerken om de technologie in te zetten daar waar ze een verbetering van de huidige hulpverlening kan bieden.

Wetgeving

Sommige Amerikaanse senatoren dringen aan op een versoepeling van de wetgeving zodat het voor private ondernemingen mogelijk wordt om hulpdiensten bij te treden met drone technologie. Dat kan dan gaan van observatie van een brand tot het beantwoorden van specifieke noodoproepen zoals bijvoorbeeld medische assistentie.