Drone aanval doodt leider al-Shabaab

Het Amerikaanse Pentagon bevestigt dat het afgelopen donderdag een belangrijke leider van de Islamistische al-Shabaab groepering heeft gedood tijdens een drone-aanval in Somalië.

Het is de tweede dodelijke drone aanval in het land op een maand tijd. Hoewel Somalië en de VS niet in oorlog zijn, voert het Amerikaanse leger toch vergeldingsacties uit voor de aanvallen van de terreurgroep in Mogadishu, waarbij ook Amerikanen werden gedood.

Vergelding

In de aanval werden Hassan Ali Dhoore en nog twee anderen gedood, ze werd uitgevoerd in een regio in het zuidelijk deel van het land, niet ver van de grens met Kenia.

Volgens Amerikaanse bronnen was Dhoore verantwoordelijk voor de aanval op Kerstmis 2014 in de luchthaven en de aanval in maart 2015 op het Maka al-Mukarramah hotel in de Somalische hoofdstad.

Somalië

Nog geen maand geleden vielen Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en drones een Somalisch trainingskamp van de terroristische groep aan, waarbij volgens de Amerikaanse regering meer dan 100 strijders werden gedood.

Hoewel het dodental in twijfel wordt getrokken door ooggetuigen was de aanval wellicht de meest dodelijke sinds de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon op 11 september 2001.

Banden met al-Qaida

Volgens de Amerikaanse regering is al-Shabab direct gelinkt aan al-Qaida, wat het mogelijk maakt om de aanval uit te voeren onder de  2001 Authorization for the Use of Military Force (AUMF).

Deze AUMF is een anti-terroristische maatregel die voortkwam als reactie op de aanslagen op het WTC center en het Pentagon, die plaatsvonden nog voor de al-Shabaab het levenslicht zag.

Een video uit 2012 die als authentiek wordt geacht toont een directe link van al-Shabaab met de al-Qaida groepering.

Nieuwe aanslagen

Volgens een woordvoerder van het Pentagon was Ali Dhoore bezig met het voorbereiden van nieuwe aanslagen tegen Amerikaanse burgers in Mogadishu.