Drone dome beschermt burgers tegen drones

Met de opkomst van drones is er ook een groeiende markt ontstaan voor anti-drone technologie, bedoeld om ongewenste drones uit de lucht te kunnen halen.

Na de laserwapens, de drone bazooka’s en de roofvogels van de Hollandse politie komt er nu ook een revolutionair systeem op de markt dat makkelijk kan worden gebruikt in dichtbevolkte gebieden omdat het niets meer doet dan de radiosignalen verstoren van de satellietnavigatie en de besturing van de drones.

Drone Dome

Het toestel werd ontworpen door de Israëlische militaire fabrikant Rafael Advanced Defense Systems, en werd afgelopen dinsdag voorgesteld op de LAAD Public and Corporate Security International Exhibition in Brazilië.

Het bedrijf heeft al ruime ervaring met het neutraliseren van drones. In juli vorig jaar bewees het dat hun Iron Dome afweersysteem perfect in staat is om UAV’s op grote en lage hoogtes uit de lucht te halen. Een demonstratie van dit systeem vind je in deze video:

Detecteren

Het nieuwe Drone Dome afweersysteem is ontworpen om zonder de hulp van projectielen toch een 360° bescherming te bieden tegen drones.

Het systeem kan drones opsporen, volgen en neutraliseren in alle weersomstandigheden. Het is uitgerust met een geavanceerde radar en beschikt over een signaal verstoorder (‘jammer’) die de signalen van alle type drones tot op grote hoogte kan verstoren.

Verdedigen

Volgens het bedrijf is het toestel in staat om het luchtruim te verdedigen tegen alle ongewenste drones, inclusief de mini-, micro- en nano-drones die door terroristen worden aangewend om aan surveillance te doen of om aanvallen uit te voeren.

Het systeem scant het luchtruim in een panoramische draaibeweging van 360° en is in staat om op permanent basis ongewenste drones op te sporen en te neutraliseren.

Waarschuwing

Van zodra een mogelijk bedreigende drone met de radar en met elektro-optische en infra-rood sensoren wordt gedetecteerd wordt de data geanalyseerd om te zien om wat voor drone het gaat.

Als de Drone Dome de gedetecteerde drone identificeert als mogelijk bedreigend worden de operatoren van het afweersysteem gewaarschuwd dat er zich een vijandelijke UAV in het gebied bevindt.

Daarop wordt de signaalverstoorder van het toestel in actie gezet, automatisch of manueel, waarop de drone wordt geneutraliseerd door de satellietnavigatie van het toestel te verstoren en de radiosignalen te blokkeren.

Uitrusting

Het toestel bezit een hoogtechnologische RPS-42 radar, MEOS elektro-optisch observatiemechanisme, en een geavanceerde C-Guard RD signaalverstoorder die op een breed golflengtegebied kan werken.

Het heeft een zeer snelle reactietijd en veroorzaakt weinig impact op het milieu.

Veiligheid

De Drone Dome kan naast het beschermen tegen ongewenste drones ook de maximale veiligheid garanderen van de in het luchtruim aanwezige “niet-vijandelijke” drones.

Bezoek de website op http://www.rafael.co.il