Europa wil grenswacht met drones

Niet alleen de Texaanse overheid zit er niet om verlegen om drones in te zetten voor grensbewaking.

Ook het Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie, kortweg Frontex (Frontières extérieures) maakte vrijdag bekend dat het in gesprek is met de drone industrie om RPA’s in te zetten voor maritieme surveillance.

Drones zouden worden toegevoegd aan het arsenaal satellieten en sensoren dat momenteel al wordt gebruikt om de migrantenstroom en de trafiek van schepen in de gaten te houden.

Testvluchten

Volgens het agentschap werden eerder al verkennende gesprekken gevoerd om de haalbaarheid te onderzoeken van het uitbreiden van het arsenaal met drones voor een betere surveillance vanuit de lucht.

Het agentschap is er zich van bewust dat er op dit moment geen Europese wetgeving bestaat die het gebruik van RPA’s in het gezamelijke Europese luchtruim toelaat. Toch wil Frontex tegen het einde van dit jaar al de eerste testvluchten maken.

Hervorming

De operaties van Frontex zijn de laatste twee jaar verveelvoudigd, grotendeels door de nooit geziene migrantencrisis die de Europese politiek al maanden gegijzeld houdt. In 2015 registreerde Frontex meer dan 1,83 miljoen illegale grensoversteken in de Europese Unie, het overgrote deel via de Middellandse Zee.

De Europese Commissie wil nu van Frontex een Europese grens- en kustwacht maken met dubbel zoveel personeel en meer bevoegdheden. Die maatregel is intussen al goed op weg om te worden omgezet in Europese wetgeving.

Op dit moment is Frontex nog afhankelijk van de verschillende kustwachten van de lidstaten. Die beschikken allemaal over eigen materiaal en hebben elk hun eigen aanpak. De vorming van een gezamenlijke kust- en grenswacht is een oude droom van Europese federalisten die nu gerealiseerd lijkt te worden.

EMSA

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA maakte samen met het European Maritime Safety Agency (EMSA) en Portugese drone fabrikant Tekever ook al plannen om martieme surveillance drones te testen, oa. om de uitstoot van zwavel door schepen te controleren.

tekever-1280“Lidstaten hebben het moeilijk om de richtlijnen over de uitstoot van zwavel afkomstig van schepen op te volgen, en verschillende rederijen maken zich daar zorgen om,” aldus een verklaring van het EMSA.

“Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk metingen te kunnen doen, en drones zouden daarvoor zeer geschikt kunnen zijn.”

Europese Commissie

De Europese Commissie vroeg een jaarlijks budget van 25 miljoen Euro voor een Europees netwerk van maritieme drones die de migrantenstroom in de gaten moet houden.

In het plan zou het drone arsenaal onder de bevoegdheid komen van de EMSA, maar Duitsland gaat daar niet mee akkoord. Het vindt dat EMSA louter een maritieme veiligheidsorganisatie is, en wil de bevoegdheid over de drones liever aan Frontex overdragen, zodat er ook aan grensbewaking mee kan worden gedaan.

Website

Frontex is al geruime tijd de voordelen van het gebruik van drones voor grensbewaking aan het onderzoeken. Op de website van Frontex vinden we al uitnodigingen voor een workshop over het gebruik van drones in 2012 en 2014.

Er is ook al kritiek te horen op het plan, het zou niet efficiënt zijn of een verkeerd signaal geven, en ook het wegvallen van een menselijke factor bij grensbewaking baart sommigen zorgen.

Meer informatie over het gebruik van RPA’s door Frontex vind je op http://frontex.europa.eu