Firesound, de ultrasone brandbestrijder UFO

De Firesound is een vliegend schotel die ontworpen is om boven bossen, nationale parken en openbare domeinen te patrouilleren en te inspecteren, en kleine branden te blussen.

Daarvoor gebruikt de Firesound geen water, maar een akoestische brandblusser die met ultrasoon geluid de vlammen moet doven. Het toestel heeft ook infra-rood camera’s en reukdetectoren aan boord en kan opzichters op tijd verwittigen en een goed beeld geven van de situatie.

Concept

Ipad-Firesound-1Het toestel is nog niet in ontwikkeling, maar het concept werd bedacht door Charles Bombardier, die eerder ook al met een rijdende branddetector op de proppen kwam.

Het idee achter de Firesound was een simpele en goedkope drone te ontwerpen die makkelijk rechtop landt en opstijgt, maar toch een grotere snelheid haalt dan de huidige drones, en zo grote gebieden kan bestrijken voor het opsporen van brandhaarden.

Onderzoek

Het toestel zou ook moeten uitgerust worden met een medicinale kit, sensoren en een makkelijke interface voor parkopzichters. Het zou kunnen ingezet worden voor uiteenlopende taken, bijvoorbeeld ook voor het informeren van kampeerders over de conditie van het park, of hen voorzien van een internetverbinding.

Ultrasone brandblusser

Ook zou het toestel in staat moeten zijn om kleine brandjes te blussen met behulp van een ultrasone generator die tonen produceert op lage frequenties. De technologie om vuur te doven met behulp van ultrasoon geluid is nieuw, en er is nog veel onderzoek naar nodig.

In deze video die eind vorig jaar gemaakt werd op de Universiteit van George Mason in de VS, zien we hoe een laagfrequent basgeluid de vlammen in een pan dooft.

Nog verder onderzoek zal ook nodig zijn opdat deze UFO drone kan worden ontwikkeld, aldus Charles.

Waterstof

De stroomvoorziening voor deze elektrische drone komt van een waterstof batterij die voldoende stroom genereert om de 4 elektrische turboturbines in de schotel aan te drijven. De schotel is ongeveer 30 centimeter dik en 1 meter in diameter en gemaakt van lichte materialen.

Lucht

Twee luchtinlaten aan beide zijden van de drone zuigen lucht aan die vervolgens wordt uitgeperst onderaan de schijf. Deze drukkracht voorziet de drone van extra maneuverabiliteit en maakt dat het toestel makkelijker kan landen en opstijgen.

Surveillance

Charles realiseert zich dat de geluidsgolven slechts zullen werken bij kleine vuurtjes, en ziet dan ook meer heil in het nut van deze drone voor het detecteren van brandhaarden en het tijdig kunnen geven van “situational awareness” aan parkopzichters en brandweerpersoneel.

Ook kan de drone mensen opsporen en kleine brandjes na een onweer indijken nog voor ze te groot worden

Website

Bron : Firesound : A flying saucer design to extinguish fires
Meer geniale ideëen en concepten vind je op http://imaginactive.org