Google verkrijgt patent op ambulance drones

Gisteren verkreeg Google een nieuwe patent op drone technologie die het mogelijk moet maken om noodoproepen te beantwoorden.

Met behulp van een toestel waarmee noodoproepen kunnen worden gedaan kan een volledig uitgeruste ambulance drone direct en snel naar de bestemming worden gestuurd. Zo kan bijvoorbeeld een defibrillator veel sneller ter plaatse worden gebracht dan met het traditionele ambulance verkeer.

Het systeem kan nuttig zijn voor hulpverlening op die plaatsen die door de hulpdiensten moeilijk bereikbaar zijn, bijvoorbeeld op steile hellingen van bergketens.

Oproeptoestel

googlepatent5Het toestel lijkt vaagweg op de oproeppalen die je naast de autosnelwegen vind, maar is in feite een radiotoestel met ingebouwd wi-fi  signaal en een mobiele netwerkverbinding.

Met een druk op de knop kan een drone vliegensvlug naar de oproeper worden gestuurd, voorzien van de medische hulp die nodig is volgens het oproepsignaal.

Project Wing

De drones die in het patent worden geïllustreerd lijken erg op de drones uit Google’s pakketbezorginsdienst Project Wing.

Die service, waarvan Google in 2014 de patentrechten heeft verworven werkt ook met mobiele toestellen die de pakketten op de grond moeten kunnen ontvangen.

In het patent is ook voorzien dat het toestel autonome voertuigen kan oproepen, zoals bijvoorbeeld Google’s zelfrijdende wagens of de wagentjes uit het Project Wing project.

Er is nog geen sprake van een app in het patent, Google zal wellicht ook nog niet willen riskeren dat er noodoproepen worden geplaatst in dichtbevolkte gebieden.

Website

Bekijk de volledige beschrijving van het patent op deze pagina.