Texas aangeklaagd voor “racistische” drone wet

De Amerikaanse staat Texas wordt aangeklaagd over een nieuw amendement op de staatsgebonden drone wetgeving dat iedereen toelaat om met drones te vliegen en fotografische opnames te maken boven privé-domeinen in een zone rond het grensgebied met Mexico.

Volgens de aanklager is de wet discriminerend en in strijd met het grondwettelijk recht.

Discriminerend

De wet geeft drone operatoren een “ongebreideld” recht op luchtfotografie langs zuidwestelijke grens van de staat. Volgens Manuel R Flores uit Laredo is de wet te discriminerend, omdat het Mexicanen zou viseren en mogelijk kan leiden tot invasieve monitoring.

Hij vindt dat de wet geen onderscheid mag maken tussen mensen die langs de grens wonen en de andere mensen in de staat.

Amendement

Texas was de eerste staat waar restricties op het gebruik van drones door particulieren werden opgenomen in een federale drone wetgeving.

De Texaanse drone wetgeving reguleert het gebruik van drones voor het vergaren van fotografisch materiaal met een drone op private terreinen, maar de Texaanse gouverneur Greg Abbott voegde daar intussen verschillende uitzonderingen aan toe voor een aantal commerciële toepassingen.

Aanklager Manuel Flores is niet te spreken over het nieuwe amendement dat een 25 mijl brede zone langs de grens met Mexico reserveert waar iedereen met een drone kan doen en laten wat hij wil.

Aanklacht

“In deze 25 mijl brede zone kan elke drone enthousiast mensen in hun huis filmen, hen filmen terwijl ze hun auto wassen, de hond uitlaten of gewoon in de tuin lopen,” aldus de aanklacht die Manuel samen met zijn advocaat indiende.

“Het lijkt er op dat de legislatuur heeft beslist dat de privacy van Texaanse inwoners met een Mexicaanse achtergrond en andere inwoners in dit gebied minder belangrijk zijn dan die van andere Texanen, en het dus minder waard is om te beschermen tegen fotograferende drones.”

Federale drone wetgeving

De Texaanse drone wet is volgens de website Dronelife slechts de laatste in een lange rij drone wetgevingen die inmiddels voor een rechtbank werden aangeklaagd.

Federale wetgevers worstelen momenteel ook met de vraag of de regelgeving van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA voorrang zou moeten hebben op federale drone wetten.

Bron : Texas’ drone exemption along border unfairly targets Mexicans, lawsuit alleges – Washington Times