Altigator, eerste Belgische fabrikant van drones

Op 25 april 2016 ging de wetgeving die de commerciële exploitatie van drones reglementeert van start.

De reglementering in het Koninklijk Besluit zorgt ervoor dat AltiGator de eerste Belgische producent wordt van professionele drones die erkend werden door de DGLV.

Koninklijk Besluit

Op 15 april werd het Koninklijk Besluit omtrent het gebruik van drones gepubliceerd in het Belgische Staatsblad. Afgelopen maand trad deze in werking.

Naast de voorwaarden voor het verkrijgen van een bewijs van bevoegdheid tot besturen én het recht op de commerciële exploitatie van drones , stelt de wet ook criteria op voor het goedkeuren van het toestel.

Deze maatregelen verzekeren dat de activiteiten met drones uitgevoerd worden door professionele vakmensen, die over materiaal beschikken dat goedgekeurd is door de luchtvaartautoriteiten en de veiligheid tijdens het gebruik garanderen.

Pionier in civiele drones

AltiGator is een Belgische onderneming, gesitueerd in Wallonië, en actief in de sector sinds 2011.

Ze maakt deel uit van de eerste fabrikanten die tele-geleide luchtvaartuigen aanbiedt in Frankrijk. Hierdoor beschikt AltiGator over ruime ervaring in het produceren van drones.

Goedgekeurd door DGLV

De goedkeuringen, verkregen door de Franse luchtvaartautoriteiten hebben er voor gezorgd dat sommige instellingen, inclusief Belgische, specifieke vergunningen kregen van de DGLV om drones van AltiGator te gebruiken.

Voorbeelden hiervan zijn de SPW (Département de l’aménagement du territoire) en het ILVO ( Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek).

De door de wet bepaalde voorschriften zorgen ervoor dat de AltiGator drones, die reeds goedgekeurd werden in Frankrijk, automatisch goedgekeurd worden voor het gebruikt in het Belgische luchtruim. Dit maakt AltiGator de eerste Belgische fabrikant van drones goedgekeurd door de Belgische luchtvaartautoriteiten (DGLV).

Altigator drones

Het basismodel van Altigator is de OnyxStar Fox-C8 HD quadcopter met propellers boven en onderaan die kan voorzien worden van een optioneel inklapbaar landingsgestel en een ophanging voor een DSLR camera of een infraroodcamera.

De drones van Altigator worden gebouwd met de technologie die de klant nodig heeft, en kunnen geleverd worden met vele opties zoals dual remote control, een FPV camera en bril, een LANC controller of een module voor georeferencing en 3D modeling.

Bovendien kan U bij de aankoop ook een professionele vergunning krijgen om de drone te opereren op grotere afstanden.

Uiteraard beschikken alle drones over een GPS systeem waarmee autonome vluchten kunnen worden gemaakt via waypoints, en met POI (Point-Of-Interest), Return to Home en Altitude Hold modes.

Een kleine greep uit het gamma:

OnyxStar® FOX-C8HD met LIDAR technologie

onyxstar_fox-c8_hd_lidar_yellowscan_aerial_laser_scanning_drone_uav_uas_flightDe OnyxStar FOX-C8HD LIDAR quadcopter is uitgerust met een YellowScan® LIDAR laser mapper waarmee 3D mapping van terreinen een fluitje van een cent wordt.

Het toestel haalt een vliegtijd van zo’n 20 minuten met twee 6S batterijen van 10.000 mAh.

OnyxStar® FOX-C8 XT Observatie drone

Voor bewakingsopdrachten kan u kiezen voor een volledig geïntegreerde surveillance drone met een 360° HD camera -met 30X zoom- en een infrarood camera voor ‘s nachts.

De Fox-C8 kan zo’n half uur in de lucht blijven bij windsterkte tot 5 à 6 Beaufort. De payload van deze drone bedraagt zo’n 11 kg.

OnyxStar Hydra-12 hexacopter met 12 kg payload 

Altigator heeft een uitgebreid en compleet gamma voor alle soorten toepassingen voor drones, waaronder ook de OnyxStar Hydra-12 heavy-lift hexacopter die voorzien is van 12 rotoren en meer dan 12 kg kan opheffen.

Een demonstratie van deze drone vind je in deze Youtube video

ALG-1000 met Infrarood Optris PI-450 thermische camera

optris_UAV-thermal-camera-thermal-picture

De ALG-1000 hexacopter beschikt over een HiSight MK SLR1 gimbal, een Graupner MX-20 radio controller met FPV monitor en een thermische camera naar keuze.

De drone kan ook met andere types camera worden uitgerust, en beschikt over een parachute voor als er iets misgaat.

De vliegtijd van de ALG-1000 bedraagt zo’n 12 minuten.

Opstart van de commerciële activiteiten

Van zodra men over een vliegbrevet beschikt, is kiezen voor AltiGator kiezen voor een onmiddellijke operationele drone. Bij aankoop wordt ook een professionele vergunning voorzien die toelaat om de drone te gebruiken tot op 1000 meter afstand (of meer, tot 7km.)

Al de mogelijkheden die drones aanreiken zijn dankzij Altigator nu ook uitvoerbaar in België. Daarbij kan het gaan om thermografie, topografie, spectografie via vanuit de lucht, foto’s, 3D laserscanning, industriële inspectie, enzovoort.

Partners

De kwaliteit, efficiëntie en betrouwbaarheid van het AltiGator systeem blijkt uit de vele internationale partners van het bedrijf; INRA, IRSTEA, Noorse instelling van kustwacht, L’avion Jaune, Universiteit van Aberystwyth, Hellenic Rescue Team, Universiteit van Gävle, het nationaal instituut van wetenschappelijkonderzoek van Québec enz.

Website

Bekijk alle Altigator drones die goedgekeurd werden voor het Belgische luchtruim op http://mikrokopter.altigator.com

One thought on “Altigator, eerste Belgische fabrikant van drones

  1. Kijk, dit is nou precies waarom drones geweldig zijn. Inzetbaar als bewakingscamera, maar ook om 12 kg te vervoeren. Al lang niet meer voor alleen maar leuke kiekjes maken in de vrije tijd!

Comments are closed.