Spotgoedkope DJI Mavic clones deel 1: De Visuo XS809 HW

Er zijn een aantal speelgoeddrones te koop voor minder dan € 50 die duidelijk geïnspireerd zijn op het design van de DJI Mavic en de binnenkort uit te komen DJI Mavic Platinum.

Deze drones zijn opvouwbaar, lichtgewicht en hebben een gelijkaardige controller waarop je een smartphone kan plaatsen voor een live videofeed.

We bespreken hier eerst de

TIANQU Visuo XS809HW WiFi 720p foldable copter

Voor nog geen €40 kan je deze leuke pocket-drone al bestellen.

De foldable Visuo XS809 HW: €39.33

Specificaties

De Visuo XS809HW weegt amper 158 gram, heeft vier brushed motors en beschikt over een wifi signaal voor live FPV videotransmissie.

Het toestel beschikt over altitude hold en een auto-return-to-home functie, maar omdat er geen GPS in het toestel aanwezig is kan dit wel eens misgaan, fly-aways zijn dus mogelijk. Het toestel gaat evenwel automatisch landen van zodra het control signal verloren gaat, handig!

De batterij is een 900 mAh 1S lipo batterij met handige USB slot zodat je niet meer afhankelijk bent van een bijgeleverde batterijlader maar de batterij rechtstreeks op een USB kan opladen. Met deze batterij haalt de Visuo XS809HW een vliegtijd van zo’n 9 minuten.

De camera heeft een resolutie van 720p met breed beeldveld. Je hebt een duidelijk fish-eye effect, en nadeel is dat de propellers in beeld komen. Je kan de beelden rechtstreeks in de quadcopter opnemen met een micro-SD kaart, maar vergeet die niet te formatteren in FAT/FAT32 filesystem, want met NTFS lukt niet!

Prestaties

Je kan via een knop “speed switch” op de zender drie verschillende vliegstanden instellen (beginner, medium, expert.) In de beginner mode reageert het toestel aangenaam traag en kan je er makkelijk binnen mee vliegen.

Voor outdoor vluchten kan je switchen naar stand 2 of 3 zodat de drone tegen de wind in kan vliegen. Het toestel is ondanks het pluimgewicht relatief goed bestand tegen de wind.

Je kan de quadcopter makkelijk binden met de controller. Die remote controller is ook duidelijk geïnspireerd op de nieuwe lijn controllers van de DJI Mavic, heeft een steuntje om een smartphone op te plaatsen en wordt gevoed door 3 AA batterijen.

Het bereik van de zender is behoorlijk en vergelijkbaar met die van vele andere speelgoed micro- en mini-drones, zo’n 120 tot 150 meter, dergelijk bereik is groot genoeg en blijft toch alijtd indrukwekkend voor zulke kleine quadcopters.

Eens de drone buiten het bereik van het zender signaal is zal het automatisch gaan dalen en landen, en worden de motoren na vijf seconden automatisch uitgezet. Het toestel herkent ook wanneer er een onzachte landing of crash gebeurt waarna de motoren ook automatisch zullen stoppen.

Live video

De live videotransmissie gaat via het 2.4 Ghz wifi kanaal, en je kan met de XSW UFO smartphone app de beelden rechtstreeks bekijken op je tablet of smartphone. Deze app is gratis te downloaden in Google Play store. Je kan ook foto’s maken en video opnemen via deze applicatie.

De LED lichten op de drone functioneren als indicators en geven bovendien aan wanneer er een foto wordt genomen of wanneer er een video aan het opnemen is, zeer handig!

Vliegeigenschappen

In stand 3 of speed mode kan je met deze quadcopter leuke flips uitvoeren. Een simpele druk op de knop van de remote controller en deze quadcopter maakt een mooie snelle 360° rotatie. Dat is bij vele micro-drones al aanwezig maar relatief nieuw bij mini-drones, en iets dat de dure DJI Mavic niét kan.

Uiteindelijk zijn de vliegeigenschappen van de XS809HW vergelijkbaar met die van een Syma X5C, maar hij is door het design een stuk beter bestand tegen windstoten. De XS809HW is dankzij de spotgoedkope prijs dus een ideaal toestel voor elke beginnende drone vlieger!

Demonstratie

Een demostratie van de videokwaliteit kan je zien in deze Youtube video :

Een demonstratie van de vliegeigenschappen vind je op het bekende kanaal van RC drone en wingplane held Alishan Mao.

Je merkt dat de auto return to home in deze video niet altijd prima werkt, het duurt namelijk ongeveer 5 seconden na het wegvallen van het besturingssignaal vooraleer de drone het signaal van de zender opzoekt en er naar zal proberen terugkeren.

Verschillen

Deze speelgoeddrone is uiteraard geen echte clone van de DJI  Mavic, maar is qua design wel grotendeels gebaseerd op dit populaire model. Het grote verschil van de VISUO XS809HW met het design van de Mavic is dat  de propellers niet opvouwbaar zijn.

Daar heeft de volgende Mavic speelgoed “clone” van Eachine wel aan gedacht, in een volgend artikel volgt dan ook een bespreking van de gloednieuwe Eachine E58 die vanaf volgende maand overal te koop zal zijn en nu al is te bestellen in pre-order.

Bestellen

Het beste aan deze speelgoed Mavic “clones” is de prijs, geen enkele andere mini-drone heeft een zo grote functionaliteit voor een dergelijke spotpijs.

Bestel nu de VISUO XS809HW WIFI FPV With Wide Angle HD Camera High Hold Mode Foldable Arm RC Drone Quadcopter RTF voor € 39,33

(de prijs wordt dagelijks ge-update)

Bestellingen worden gratis geleverd naar België en worden afgeleverd door BPost. Je ontvangt je bestelling binnen de 7 – 14 werkdagen. Je kan ook voor express shipping opteren en dan heb je deze drone binnen een week al in huis, afgeleverd door een lokale koerier.

Heb je pech bij controle door douane (vaker bij express shipping) dan kan je eventueel gevraagd worden om een invoerheffing te betalen. In het onwaarschijnlijke geval dat je na 20 werkdagen niets ontvangen hebt dan kan je beroep doen op de uitstekende klantenservice van deze topsite.