De Eachine E010 en E010S FPV TinyWhoop micro-drones

Micro-drones zijn nog altijd ongelooflijk populair. Zeker wanneer je weet dat je er overal mee mag vliegen in België, én dat ze vaak spotgoedkoop zijn.

Wil je het maximale uit je micro-drone halen, dan kan je opteren voor de Eachine E010S mét ingebouwde camera met live video-stream. Hiermee kan je met een FPV bril of LCD scherm in real-time door je huis vliegen.

We bespreken hier twee types Eachine E010 micro-drones

Eachine E010S TinyWhoop micro-drone met FPV camera, te koop voor €48.03
Eachine E010 TinyWhoop micro-drone, te koop voor €11.34

1) Eachine E010S TinyWhoop 65mm Micro FPV Racing drone met 800TVL‎ CMOS camera

De Eachine E010S TinyWhoop is klein, 65 mm op 65 mm en weegt amper 26 gram, inclusief batterij. Deze micro-drone heeft evenwel enkele indrukwekkende features en uitstekende vliegprestaties.

De E010S is voorzien van een bijgeleverde micro-FPV camera zodat je er ook mee kan gaan indoor drone racen met je FPV-bril of met een LCD schermpje.

Eachine E010S micro-drone met FPV camera voor €48,03

Deze micro-quad kan je bovendien volledig naar jouw wensen programmeren via open-source software, en binden aan verschillende professionelere zenders zoals de Taranis.

F3 Brush Flight Controller

De E010S Tiny whoop heeft nieuwe krachtige 6mm motoren en bovenal een uitstekende F3 flight controller.

Die is geconfigureerd met de Cleanflight software waardoor je de vliegparameters zelf makkelijk kan aanpassen. Je kan de flight controller ook flashen naar de populaire Betaflight software voor een nog betere fine-tuning.

De Eachine E010S kan je kopen in 3 verschillende versies, elk met een verschillende ingebouwde flight controller. Die kunnen respectievelijk gekoppeld worden aan de Frsky, FlySky of DSM remote controllers.

Goed controleerbaar

De E010S Tiny whoop is uitstekende controleerbaar en vliegt uiterst stabiel. Het is een ideaal instapmodel voor beginnende of jonge drone piloten.

Deze micro-quad vliegt sneller dan de Eachine E010, het model zonder camera dat hierna wordt besproken, en ongeveer net zo snel als de populaire Blade Inductrix micro-drone.

First Person View

Het beste van al, je kan met deze micro-quad FPV vliegen, Daarvoor is de E010S uitgerust met een micro M7 800TVL camera met 1/3″ CMOS sensor.

Deze camera bezorgt je een beeldveld van ruim 150° en is dus ideaal om ook binnenshuis met een FPV bril mee te vliegen.

Deze micro-camera is van zeer degelijke kwaliteit en vertoont relatief weinig ruis in vergelijking met de camera’s in andere type micro-drones.

Batterij

De nieuwste modellen van de E010S komen met een 3.7V 45C 240mAh batterij (150mAh bij de eerste modellen) wat een iets langere vliegtijd oplevert van meer dan 5 minuten

Deze batterij is verschillend dan de batterij van de Eachine E010 en E010C en heeft een ander type connector, gelijk aan die van de Hubsan micro-drones. Ook weegt de batterij lichter, wat uiteraard een groot voordeel betekent voor de vliegtijd.

Fine-tuning

Wil je uitvissen over hoe je deze quad kan configureren en fine-tunen volgens jouw wensen dan surft je best even naar Youtube waar er voldoende gebruikers zijn die een nuttige review en gedetailleerde beschrijving hebben gemaakt over hoe je de F3 flight controllers van de E010S kan flashen naar oa. de open-source software Betaflight.

Nadelen

  • Hou de zender altijd op een kleine afstand van de quad om de telemetrie gegevens niet te verstoren. Deze micro-quad zal niet goed vliegen als het te dicht bij de zender komt. Van zodra je wat afstand neemt vliegt deze drone evenwel prima.
  • Een nadeel voor beginnende drone liefhebbers is misschien dat de handleiding niet al te duidelijk is.

Bestellen

Je kan deze micro-quad het goedkoopste bestellen in Hong Kong, bij de populaire RC dropship website Banggood:

Eachine E010S 65mm Micro FPV RC Drone Quadcopter 800TVL CMOS Based On F3 Brush Flight Controller voor €48 ~ €50

Heb je evenwel geen behoeft aan een micro-FPV camera, en wil je gewoon wat puur vliegplezier? Dan is de Eachine E010 zeker een aanrader, al is het al door zijn schandalig lage prijs van ongeveer €10.

2) Eachine E010 Mini 2.4G 4CH 6 Axis Headless Mode RC Drone Quadcopter RTF

De Eachine E010 micro-drone meet nog geen 10cm op 10cm en weegt zonder batterij amper 16.7 gram. Het beschikt over vier 6mm motoren die voldoende power leveren voor enkele minuutjes puur vliegplezier.

De Eachine E010 micro-drone RTF voor €11.34

Specificaties

De micro-quad is zeer stevig gebouwd en heeft een handige bescherming rond de propellers, ook al heb je er in de verpakking ook nog eens 4 extra bijgeleverd. Je zal ondervinden dat je deze micro-quad wel heel moeilijk kan crashen.

Onderaan heeft de E010 twee blauwe en twee rode LED’s en achteraan is er een LED indicator voorzien om de vliegmodus aan te geven, de zogenaamde headless mode of normale mode.

Een handige gebruiksaanwijzing maakt ook voor de beginner duidelijk hoe je hiermee moet leren vliegen, en bevat alle informatie in het Engels en Chinees.

De Eachine E010 is verkrijgbaar in een zwart/groen of zwart/rood model en komt compleet Ready-to-Fly met zenderbatterij en een set extra propellers.

Prestaties

De Eachine E010 heeft zeer aangename vliegeigenschappen en de ingebouwde gyroscoop zorgt voor een zeer stabiele vlucht. Je kan de gevoeligheid van de besturing -via het zendertje- instellen door middel van twee vliegrates,  een “beginner” en een “expert” mode.

Deze microdrone is geen snelheidsduivel in beginner mode, maar in expert mode kan je er leuk en behendig mee vliegen.

Het leukste aan deze micro-drone is de flip/roll knop op het zendertje waarmee zeer snelle 360° rotatiebewegingen kunnen worden gemaakt.

Deze functie werkt alleen als je de drone in “expert” mode vliegt, wat makkelijk in te stellen is via een knopje op de zender.

Hou er wel rekening mee dat de drone wat hoogte verliest bij het uitvoeren van zo’n roll dus doe dit niet vlak boven de grond.

Ook heeft de E010 een makkelijk in te stellen headless mode. Headless mode is handig om je drone te besturen zonder je te hoeven afvragen wat de voor- of achterkant van de drone is. Je duwt de stick van je af en de drone vliegt verder van de zender, en trek je de stick naar je toe dan komt de nanodrone naar je toe.

Batterij

Deze super kleine micro-drone heeft onderaan een handig batterijcompartiment waar een 3.7V 150mAh 1S batterij in past. Hiermee haal je een vliegtijd van ongeveer 5 minuten. De batterij opladen duurt ongeveer 30 ~ 50 minuten.

Zender van micro formaat

De zender is eveneens van micro-formaat, en vergelijkbaar met de zenders van andere types nanodrones. Deze wordt gevoed door 2 AA batterijen.

Het maximale bereik van de zender is ongeveer 30 meter.

Het is even wennen om met zulk een klein zendertje te leren vliegen, maar de sticks zijn erg goed aangepast en zitten erg vast waardoor je makkelijker kan vliegen zonder te bruuske stuurbewegingen. Je kan deze micro-quad evenwel ook binden aan grotere zenders zoals de Devo-10

Bestellen

Je kan de Eachine E010 bestellen voor amper €11.34 bij de populaire website Banggood.

Eachine E010 Mini 2.4G 4CH 6 Axis Headless Mode RC Drone Quadcopter RTF voor €11.34

(prijs wordt dagelijks ge-update)

Voordeel is dat dergelijk kleine verpakkingen bij controle door douane weinig invoerrechten hoeven te worden betaald.