De KingKong Tiny6 & Tiny7 Micro FPV racing drones

In de categorie TinyWhoop micro-drones zijn er een aantal interessante types micro racing drones met FPV camera op de markt waar zowat elke drone liefhebber een waar plezier zal aan beleven.

We bespreken hier twee interessante modellen van fabrikant KingKong, de Kinkong Tiny 6 en Kingkong Tiny7, waarvan de Tiny7 door de krachtiger batterij de meest performante  is.

De verschillen

KingKong Tiny6 65mm

 • 65 x 65 mm frame
 • 4 brushed 6mm motors (type 650)
 • 250 mAh 30C 1S batterij
 • 31 mm propellers
 • 19 gram (zonder batterij) en 26 gram met batterij

KingKong Tiny7 75mm

 • 75 x 75 mm frame
 • 4 brushed 7mm motoren (type 720)
 • 450 mAh 80 C 1S batterij
 • 40 mm propellers
 • 31 gram (zonder batterij) en 45 gram met batterij

Wat je terugvindt in beide

Behalve bovenstaande verschillen zijn de Tiny6 en Tiny7 identiek opgebouwd. Ze bevatten dezelfde flightcontroller en andere componenten en zijn dus voor het overige dan ook allebei identiek qua specificaties, configuratie en vliegprestaties.

FPV camera

Zowel de Kingkong Tiny6 als de KingKong Tiny7 hebben dezelfde camera, een 800TVL micro FPV camera met een beeldveld van 150°.

De camera is van een zeer degelijk kwaliteit en zorgt voor een vloeiend live beeld, vrijwel zonder ruis.

Flight controller

Beide modellen hebben een micro F3 flightcontroller waarop Betaflight is geconfigureerd. Je kan via deze open-source software dan ook alle belangrijke vliegparameters aanpassen, en dit via de ingebouwde micro-USB poort die je kan verbinden met je computer.

Je vindt op het flight controller bord een bootloader knopje terug, alsook een knopje om een channel te kiezen voor de live videotransmissie. Een wedstrijdje micro-drone racing onder vrienden is dus absoluut geen probleem!

Video transmissie VTX

Op beide types vinden we dus dezelfde F3 flight controller met daarop een ingebouwde 16 kanaals VTX voor de videotransmissie. Die heeft een maximale output power van 25mW, genoeg voor een gezonde dosis indoor vliegen.

Je kan de kanalen intern aanpassen via een ingebouwde knop op het flight controller board. Om daar aan te kunnen moet je wel eerst even de minischroefjes op het frame losvijzen.

Je kan deze micro-drones uitstekend vliegen met zowat elk type FPV bril die werkt op het 5.8 Ghz kanaal, zoals bijvoorbeeld de Diversity FPV bril.

Batterijlader

Bij beide modellen krijg je dezelfde batterijlader, en die kan je omschakelen om het 250 mAh type batterij voor de Tiny6 of de 450 mAh batterij van de Tiny7 op te laden.

Het opladen van één (bij de basic combo versie) of vijf batterijen (bij de advanced combo versie) duurt ongeveer 1 uur.

Receiver

De receiver is compatibel met verschillende protocols:

 • AC800 (geschikt voor Frsky D8R, Frsky:X9D X9E X12S)
 • FM800 (geschikt voor Futaba Fasst)
 • FS PPM (geschikt voor Flysky FS-RX2A : FS -I6, FS-I6X, FS-I6S, FS-TM8, FS-TM10, FS-I10)
 • DSM2 (geschikt voor DSM2)

Het handige is dat je zonder het gebruik van knoppen of switches deze micro-drones kan binden aan je zender. Na ongeveer 6 seconden zal het toestel aan je zender zijn gekoppeld.

De pluspunten

 • Het bereik van deze micro-drones is uitzonderlijk groot te noemen, zo haal je probleemloos meer dan 50 meter range, en wellicht ligt de grens tussen de 80 en 100 meter. Op die afstand zal je de Tiny6 wellicht al uit het oog zijn verloren, oppassen dus!
 • De kwaliteit van de micro FPV camera is uitzonderlijk goed te noemen. Het beeld is dan ook relatief vrij van elektrische ruis.
 • De antenne op de VTX, is -anders dan bij de Eachine TinyWhoops– geen cloverleaf type maar gewoon een stukje metaaldraad, wat veel crashbestendiger is.
 • Je kan beide micro-drones gemakkelijk binden met gelijk welke zender, waaronder bijvoorbeeld de klassieke Taranis RC.
 • Beide types hebben ook een uitzonderlijke lange vliegtijd van zo’n 6 minuten. Dat is zowat het hoogste dat je bij een Tinywhoop type micro-quad kan vinden!

De minpunten

Er zijn niet veel minpuntjes aan deze micro-drones, het enige wat je kan aanrekenen als minpunt is de te fragiele connector voor de batterij die bij een harde crash wel eens snel zou kunnen loskomen.

Duidelijke handleiding

Bij de Tiny6 & Tiny7 wordt een duidelijke handleiding gevoegd waarop oa. alle VTX frequenties in een tabel staan aangeduid, alsook de instellingen die je nodig hebt voor een correcte configuratie van de flightcontroller in Betaflight.

Demonstratie en vergelijking

Een mooie demonstratie van de vliegeigenschappen van beide types vind je in deze Youtube video van Quadcopter 101

Twee combo pakketten

Zowel de Tiny6 als de Tiny7 kan je kopen in twee pakketten, het advanced pakket met meer uitrusting en het (very) basic pakket met het minimaal benodigde voor enkele vluchten.

Basic version:

 • Eén USB lader voor 1 batterij
 • 1 batterij

Advanced version:

Met het advanced pakket kan je veel langer uit de voeten, voornamelijk omdat er maar liefst 5 batterijen worden bijgeleverd, inclusief parallelle oplader. Een absolute must voor een hogere fun-factor, en het bespaart je de moeite van het nabestellen van batterijen.

 • Vier propeller sets en vier canopies in de vier beschikbare kleuren
 • Vijf batterijen
 • Een parallelle batterij lader waarmee je tot vijf 1S batterijen kan opladen.

Deze oplader kan je voeden met ofwel een 2S tot 6S lipobatterij, of gewoon met een USB kabeltje via je computer, powerbank of elk ander type apparaat met USB aansluiting.

Je kan dankzij een switch de output veranderen van 250 mAh naar 500 mAh zodat je deze oplader kan gebruiken voor zowel de Tiny6 als de Tiny7.

Bestellen

Beide types kan je het goedkoopst bestellen via dropship website Banggood uit Hong Kong,

De KingKong Tiny6 basic of advanced version:

Kingkong TINY6 65mm Micro FPV Quadcopter With 615 Brushed Motors Baced on F3 Brush Flight Controller voor €48.90 ~ €85.85

De KingKong Tiny7 basic of advanced versie vind je hier:

Kingkong TINY7 75mm Micro FPV Quadcopter With 720 Brushed Motors Baced on F3 Brush Flight Controller voor €48.03 ~ € 81.21

(prijzen worden dagelijks ge-update)